Tosimartan gluteeniton hapanleipä

Reseptiä katsottu 26 046 kertaa
Valmistusaika yli 24 h

Raaka-aineet

Ostoslistalle
2 tl psyllium
2 tl ksataania
1 pussi kuivahiivaa
2 dl sunnuntain tummaa gluteenitonta jauhoseosta
1 dl tattarijauhoja
1/2 dl hirssi jauhoja
1/2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1 tl suolaa maun mukaan
5 dl vettä

Ohjeet

1.       Sekoita ensin kaikki kuiva-aineet keskenään.

2.       Lisää kuivahiiva 42 asteiseen veteen.

3.       Sekoita kuiva-aineet ja vesi puukauhalla (ei tarvitse vaivata taikinaa sen suuremmalti, vain niin, että aineet on kunnolla sekaisin, taikina saa olla enmmänkin notkeaa, ei kovin tinttaraista. Jos neste ei tunnu riittävän lisää vähän nestettä lisää) .

4.       Laita taikina lepäämään vedottomaan paikkaan kannen alle 12-18 tunniksi (mitä pidempää annat taikinan hapattua, sen parempi on leivän happamuusaste - tämä on minun mieleni mukaista).

5.       Laita kylmään uuniin valurautapata, missä on kansi (leipä paistetaan padassa, tähän käy myös mikä tahansa uunivuoka, missä on kansi - valurautapata vain paistaa mielestäni loistavasti leivän). Laita uuni kuumenemaan padan kanssa +225 asteeseen.

6.       Kun uuni on kuuma, ota taikina ja taittele sitä pari kertaa, laita pataan, kansi päälle ja tökkää uuniin.

7.       Leipä saa paistua +225 asteessa 1/2 tuntia, sen jälkeen ota kansi pois päältä ja anna paistua vielä  20-25min (itse lisäsin tässä vaiheessa kupin vettä uuniin, sain ihanan rapean pinnan leivälle).

Lopputuloksena on rapeakuorinen, hapattunut gluteeniton leipä. En ole koskaan saanut leipää kohoamaan kunnolla, mutta tämä onnistuu varmasti. Se on vielä uskomaton temppu kun kyse on gluteenittomista ainesosita. 

Kokeilin toisessa leivässä laittaa enemmän tattaria ja lisäsin kokonaisia jyväsiä mukaan. Reseptiä voi muunnella mielensä mukaan, testaamalla löytää oman makuisensa leivän :)


Kommentit