Kotitekoinen riisijauho

Reseptiä katsottu 20 572 kertaa
Valmistusaika yli 24 h

Raaka-aineet

Ostoslistalle
riisiä (valkoista, ruskeaa jne. itse käytän valkoista lyhyttä riisiä)
vettä

Ohjeet

Riisijauhon valmistaminen on helppoa ja voit säästää selkeästi rahaa, varsinkin jos sinä tai tuttavistasi noudattaa gluteenitonta ruokavaliota tai kärsii keliakiasta. Vehnäjauhon gluteeni voi aiheuttaa ruoansulatushäiriöitä ja muita ei-toivottuja sivuvaikutuksia. Riisijauho soveltuu myös erityisesti leipälapion jauhottamiseen, joka toimii kuin pienet kuulalaakerit. Riisijauhot myös ruskistuvat korkeammassa lämpötilassa, joten se myös soveltuu leipien pintojen jauhottamiseen.

Riisijauhot valmistetaan yksinkertaisesti raa'asta riisistä, jota liotellaan vedessä, sitten annetaan kuivua. Voit käyttää tavallista valkoista lyhyttä riisiä, mutta halutessasi voit käyttää ruskeaa, mustaa käyttötarkoituksen mukaan.

Erityisesti ruskea riisijauho on ravitseva vaihtoehto vehnäjauhoille ja on luontaisesti gluteeniton. Se sisältää runsaasti proteiinia, rautaa, kuitua ja B-vitamiinia. Ruskea riisi on hyvä mangaanin lähde, joka auttaa luiden ja rustojen asianmukaisen kehityksen. Se myös auttaa kalsiumin imeytymisessä. Yksi annos ruskeaa riisijauhoa tarjoaa 20 %:a päivän suositellusta magnesiumin, fosforin ja kuparin määrästä, sekä 11 %:a kaliumista ja yli 100 prosenttia mangaanista. Ruskea riisijauho sen lisäksi toimittaa 20 %:a miestenja 9 %:a naisten raudan määrästä.

Ruskea riisijauho säilyy 4-5 kuukautta jääkaapissa ja jopa vuoden pakastimessa hyvin pakattuna. Korkean öljypitoisuuden (leseet ja alkiot) takia jauhot voivat härskiintyä jos niitä säilytetään väärin tai varastoidaan liian pitkään.

Valkoinen riisijauho sisältää runsaasti hiilihydraatteja ja vähän rasvaa. Sitä voidaan käyttää kakkuihin, kekseihin, mykyihin, leipiin, sekä kastikkeiden sakeuttamiseen. Se on myös erittäin suosittua erilaisissa aasialaisissa nuudeleissa. Makea valkoinen riisijauho valmistetaan korkeasta tärkkelyspitoisesta ja lyhyestä riisistä, jota voidaan käyttää kastikkeiden sakeuttamiseen ja jälkiruokiin.

Asianmukaisesti säilytettynä valkoiset riisijauhot säilyvät vuoden verran viilessä ja kuivassa paikassa.

---

2,3 dl raakaa riisiä tuottaa lähes 3 dl siivilöityä riisijauhoa

Valmistaminen

Huuhtele riisit huolellisesti juoksevan kylmän veden alla. Valuta hetki, sitten lisää riisi kulhoon ja peitä kylmällä vedellä. Liota vähintään 3 tuntia ja maksimissaan 6 tuntia.

Anna riisin olla siivilässä 10–15 minuuttia. Levitä riisi keittiöpyyhkeen tai kolmikerroksisen paperipyyhkeen päälle ja anna kuivua tunnin verran. Riisin pitäisi tuntua hieman kostealta, mutta ei märältä.

Lisää 1,1 dl riisiä kerrallaan tehosekoittimeen. Käytä pulssi-toimintoa, jonka avulla suoritat 3 sekunnin pulsseja. Kun riisi on hajonnut pieniksi rakeiksi, sitten sekoita korkealla nopeudella, kunnes koostumus on hienojakoista.

Kuumenna iso paistinpannu keskilämmölle. Työskentele 2,3 dl erissä, lisää riisijauho pannulle. Sekoita jatkuvasti, kunnes kaikki neste on haihtunut. Jatka vielä pari minuuttia. Valkoisen riisin kohdalla tuloksena pitäisi olla lumen valkoinen.

Testaa kuivuus ottamalla hyppysellinen jauhoa sormien väliin. Oikein kuivattu riisijauho ei tartu toisiinsa.

Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Siivilöi riisijauho. Laita "möhkäleet" takaisin tehosekoittimeen uudelleen käsiteltäväksi, sitten siivilöi uudelleen.

Säilytä jääkaapissa ilmatiiviissä astiassa.


Kommentit