35 863
35 863

Virolainen hapatettu suolakurkku

Raaka-aineet

n. 4 kg pieniä, vastapoimittuja avomaankurkkuja
mustan viinimarjan lehtiä
tillinkukintoja (kruunutilliä) ja tillin varsia (murskaa hieman)
n. 50 g piparjuurta ohuina siivuina
1-3 kpl valkosipulia (kuorittuna ja kynnet viipaloituna karkeasti)
1-2 pussia sinapinsiemeniä
suolavesi:
5 l vettä
0,5 kg karkeaa merisuolaa
(liraus hapankaalin lientä, jos saatavilla)

Jaa resepti

Ohje

 

 

Keitä suolavesi ja anna sen jäähtyä (jos saatavilla hapankaalin lientä, lisää se jäähtyneeseen suolaliemeen).

 

Pese huolellisesti kannellinen muoviämpäri, jota aiot käyttää. Siihen ei saa jäädä pesuaineen jäännöksiä. Säilöntään käymisen jälkeen lasipurkki on sopivin mutta myös muoviastiat sopivat.

Pese kurkut kylmässä vedessä harjaa käyttäen ja pistele niihin reikiä haarukalla. Kuori ja viipaloi piparjuuri. Huuhdo viinimarjanlehdet ja tilli. Leikkele tillinkukinnot pieniin osiin. Lado kurkut purkkiin kerroksittain viinimarjanlehtien, tillin, piparjuuren ja valkosipulin kanssa. (Kurkkukerrokset eivät saa koskettaa toisiaan.) Pane päällimmäiseksi paksuhko kerros viinimarjanlehtiä ja kaada suolavettä kunnes se peittää kaiken. Aseta päällimmäiseksi lautanen ja sille kevyt paino, vaikkapa pesty kivi, estämään kurkkujen nouseminen pinnalle. Peitä ämpäri kannella mutta jätä kansi hieman raolleen. (Ämpärin alle kannattaa laittaa pesuvati, jottei kuohumistilanteessa ylivaluva neste aiheuta vahinkoja).

Pidä ämpäriä huoneenlämmössä viikko, jotta maitohappokäyminen pääsee kunnolla alkuun. Sulje kansi tiukkaan ja siirrä ämpäri viileään kellariin. Muutaman päivän jälkeen siirrä kurkut pienempiin astioihin (ja voit poistaa samalla viinimarjan lehdet); suolaliuosta on ehkä lisättävä, sillä tärkeätä on, ettei purkin sisältö nouse pinnalle, muuten se homehtuu.  

Hapankurkkuja säilytetään omassa liemessään kylmässä kellarissa. Kerrallaan voi purkista ottaa jääkaappiin vain muutaman päivän tarpeen, sillä ilman lientä kurkut ”homehtuvat” nopeasti. Jos purkin pinnalle tulee ”hometta”, kuoritaan se pois (se ei ole hometta vaan hiivaa). Kurkut ovat silti kelvollisia, kunhan ne ovat kovia. Pehmeä kurkku sen sijaan on pilalla.

 

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

masa49
Aidot suolakurkut. Kokeilepa tarjota näitä alkupalana hunajan ja smetanan kera.

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään