AITO PIZZA Adrianmereltä

Reseptiä katsottu 152 786 kertaa
10 annosta | Valmistusaika 30 - 60 min

Raaka-aineet

Ostoslistalle
5 dl raikasta kylmää vettä
10 g tuorehiivaa huom. määrä !
1,5 tl sokeria
n.1 kg vehnäjauhoa 00-laatuista, (n. 13-15 dl)
oreganoa
1 dl oliiviöljyä
1,5 tl suolaa

Ohjeet

 

Ohjeen alkuperä on Adrianmeren rannalta ...

PIZZAPOHJA OHJE Sekoita hiiva, sokeri ja vesi. Lisää suola ja halutessasi oregano. Lisää jauhoja vähitellen sekä öljy. Älä laita kaikkea jauhoa kerralla ! Jauhon laatu, kosteus ja tuoreus vaikuttaa lopputulokseen. Vaivaa tasaiseksi, pitkä vaivaus eduksi, vähintään 10 min. Taikinasta tulee tasainen ja kiinteä.

Kohota muovilla peitettynä tunti. Parhaan maun saat jos kohotat yön yli jääkaapissa !

Leivo taikina pötköksi ja leikkaa n.8-10 palaksi, pyörittele ne pikkupulliksi. Jos et käytä kaikkia, laita nyt osa pakastimeen. Anna leivottavien pohjien huilata (tärkeää) vielä 30 min.  muovilla tai kostealla liinalla peitettynä.

Laita pöydälle KARKEAA vehnäjauhoa ja painele taikina pyöreäksi, voit käyttää myös kaulinta, pohjasta pitää tulla ohut !

TÄYTÄ MIELESI MUKAAN , ensin tomaattikastike, sitten juusto ja lopuksi täytettä (ei kuitenkaan liikaa, ettei tule mössömäistä piirakkaa) ja paista kuumassa, vähintään 300 asteessa uunissa, mielummin leivinkiven päällä kunnes on kypsä (viitisen min).

PIZZAN HISTORIAA:

Pizza on peräisin Italiasta, vanhimmat pizzeriat ovat 1800 luvulta, Italiasta pizza levisi Yhdysvaltoihin siirtolaisten mukana.  II-mailmansodan jälkeen se tuli tunnetuksi muunkin väestön keskuudessa, kun Amerikkalaiset sotilaat kotiutuivat Napolista. 1950 luvulla perustettiin USA:n ensimmäiset pizzaketjut. Pizza "palasi takaisin" Eurooppaan pizzaketjujen myötä, jolloin siitä tuli suosittu pikaruoka.

Suomen ensimmäinen pizzaravintola, GIOVANNI, avattiin vappuna 1961 Haminassa. Perustaja oli Italialainen merimies / keittiömestari Giovanni Tedeschi, joka oli toiminut pizza-alalla mm. USA:ssa, ennen tuloaan Haminaan. Giovannin toiminta päättyi 1980 luvun alussa.

Adriano-Bar niminen pizzeria perustettiin Lappeenrantaan 1964, perustaja oli Italialainen, Adriano Vincigurra. Adrianossa oli hieno Italialainen tunnelma, mm. taustalla soi Verdin musiikki.

Vappuna 1975 avattiin Turussa, Linnakadulla pizzeria Dennis, jossa se toimii vieläkin samassa paikassa. Perustaja oli Dennis Rafkin. Dennis pizzerioita on nykyään myös Helsingissä ja Tampereella.

Pizzeriat olivat alkuun Italialaistyyppisiä ravintoloita Suomessakin. 1980 luvulta alkoi maahanmuuttajien rynnistys pizza-alalle ja kilpailu koveni. pizzaa myytiin kebab paikoissa jopa alle 2€ kpl, monissa paikoin ei enää voidakkaan puhua Italialaisesta pizzasta, tai ainakaan pizzeriasta.


Kommentit

metsänvartija
HYVÄN PIZZAN SALAISUUS ON HYVÄ TAIKINA JA TULIKUUMA UUNI ! Täytettä ei liikaa, jotta juusto kuplii sen alta ja saa näin mahtavat maut täytteistä... Pizzakastikkeet löytyy kansiostani erikseen... Pohjataikinasta saa myös hyvät pitaleivät: Yhdestä pullasta pari,.. leivo n. 1 cm paksuisia ja paista nopeasti kuumassa uunissa.

Superkokki

Kokeilunhaluisia reseptejä, jotka vaativat myös kokilta enemmän.