33 450
33 450

Supikas eli Syrjikäs

1,5 - 2 h

Raaka-aineet

täyte:
lanttua
vettä
karkeaa merisuolaa
kirnuvoita
(fariinisokeria)
(jauhettua muskottipähkinää)
(jauhettua neilikkaa)
taikina:
1 osa vettä
2 osaa ruissihtijauhoja
½ osa karkeita vehnäjauhoja
karkeaa merisuolaa
paiston jälkeen:
raakamaitoa (5,5%)
kirnuvoita

Jaa resepti

Ohje

Kuori lanttu, kuutio ja laita mahdollisimman niukkaan, suolattuun veteen kiehumaan ja heti kiehahtamisen jälkeen itseasiassa hauduta kypsäksi. 

Liota suola veteen. Yleensä itse kiehautan veden suolan kanssa ja annan jäähtyä kulhossa, niin suola on sitten tasaisesti taikinassa ja näin pystyn vähällä vaivalla käyttämään parempilaatuista suolaa ilman morttelin apua.

Sekoita jauhot veteen ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Rullaa taikinasta tasapaksu pötkö ja leikkaa tasakokoisia annospaloja.

Kaulitse tasapaksuja, pyöreitä pohjia piirakoita varten. Jos olet aloittelija, voit käyttää apuna mittaamisessa stanssia ja jos sellaista ei ole, niin piirrä pergamentti-/voi-/leivinpaperille CD - levyä käyttäen ympyrä. Käännä paperi nurin ja kiinnitä reinoista esim. leveällä maalarinteipillä leivinalustaan. Näin silmälle on orientoitumismahdollisuus tasakokoisten, pyöreiden pohjien valmistamiselle. Ne, jotka leipovat usein näitä perinteisiä piirakoita ja kakkaroita tekevät usein automaattisesti tasaista jälkeä ilman malliakin.

Kaulittu pohja saa olla ehkä hiukan paksumpi, kuin karjalanpiirakan, mutta henkilökohtaisesti teen yhtä paksua, kuin karjalanpiirakallekin. Laita valmiit pohjat pinoon (ruisjauhoja välissä) muovin alle, etteivät kuivu ja älä lado liian paljon päällekkäin.

Itse kaulitsen hiukan stanssiani isomman pohjan, mutta siihen myöhemmin. Nyt pitää saada täyte valmiiksi.

Kun lanttu on kypsää, kaada vesi (mahdollisesti talteen) ja höyrytä lanttu mahdollisimman kuivaksi. Eli kansi auki ja annetaan kuumalla levyllä viimeisenkin nesteen höyrystyä pois. Survo lantut voin kera soseeksi. Tarkista suola ja lanttujen makeus. Jos lanttusose ei mielestäsi ole tarpeeksi makeaa, niin lisää hiukan fariinisokeria ja sekoita hyvin. Sosetta voi halutessa maustaa myös ripauksella muskottipähkinää ja/tai neilikkaa. Ne eivät ole perinteisiä mausteita supikkaisiin, mutta saattavat antaa oman pienen säväyksen maltillisesti käytettynä. 

Lanttusose on valmista, joten uuni max. lämpötilaan, vähintään +250C astetta. Jos uunissasi on kiertoilmauunin ominaisuus, niin ota se pois ja käytä uunia ilman kiertoilmaa.

Ota piirakan pohja, levitä itsesipuoleiselle puolikkaalle täytettä, jättäen reunat hiukan vapaaksi. Sipaise reuna täytteen puolelta kylmällä vedellä. Käännä nyt täytteetön reuna täytteen yli kanneksi ja paina kevyesti reuna kiinni. Nyt otan stanssini ns. leikkaan sillä piirakanreunan tasaiseksi. Näyttää paremmalta...

Supikkaat uuniin ja kun ovat kypsiä, niin voitele voi - maitoseoksella ja anna hautua keittiöliinan alla ennen tarjoilua. Liinan ja piirakan väliin voi laittaa leivinpaperia, ettei liina rasvoitu...

 Hyvää Ruokahalua!

 

Ja tässä sitten linkitettynä pari vaihtoehtoa täytteeksi, jos noista sattuu jäämään jotakin yli... Silloinhan saadaan supikasta tai syrjikästä nopeammin pöytään...

Tähän reseptiin linkitetyt reseptit

Samankaltaisia reseptejä

  • 13 3 Porkkana-juustopiiras
  • 1 0 Katariinan Piparkakut
  • 40 0 Mutti - perinneruoka Pohjanmaalta
  • 1 0 Pumppernikkelit
  • 5 0 Paistetut silakat
  • 6 9 Gnocchi alla Veneta Carnevale

Kommentit

FutoMaki
Vaalitaan Karjalan perinteitä...

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään