108 538
108 538

Kalapuikot ja ranskikset

2 annosta 15 - 30 min

Raaka-aineet

500 g ranskanperunoita (ohuita ja pitkiä)
1 pkt kalapuikkoja (250 grammaa)
ranskanperunamaustesuolaa
ketsuppia
pippuria

Jaa resepti

Ohje

Tämä resepti ei sitten ole mikään aneeminen läppä, vaan useamman vuoden soluasumisen aikana tehdyn tiukan prosessikehittelyn tulos. 

Käytä ehdottomasti vain ensiluokkaisia ranskanperunoita. Itse suosin pitkiä ja ohuita ranskiksia ja välttelen niitä inhottavia, käppyröitä lyhyitä. Parhaat eivät ole halvimpia, mutta laadusta kannattaa tässä tapauksessa maksaa muutama sentti enemmän. Myös normikalapuikot kannattaa korvata file-kalapuikoilla, jos lompsa tuntuu liian painavalta. Sijoita kuitenkin ensisijaisesti ranskiksiin, koska kalapuikoissa on vähemmän eroja.

 1. Laita uuni lämpiämään 250 asteeseen (ei yhtään yli eikä alle).
 2. Ota välittömästi esiin pelti ja aseta sille leivinpaperi.
 3. Asettele viipymättä kalapuikot leivinpaperille siististi riviin. Normaalille pellille mahtuu noin 8 kalapuikkoa vierekkäin. Kaksi joutuu asettelemaan 90 asteen kulmassa muihin nähden. Kalapuikkojen väliin tulee jäädä n. 1,5 cm tilaa, jotta kuuma ilma pääsee hyvin ympäröimään ne. Älä viivyttele asettelun kanssa, sillä puikkojen pitää ehtiä sulaa hieman ennen uunia.
 4. Kun kalapuikot ovat ryhdikkäästi paikallaan, avaa ranskanperunapussi. Kouri pussista ranskalaisia pellin tyhjään osaan. Siedät hävetä, jos yksikin peruna koskettaa tai on edes lähellä kalapuikkoa. Tämä siksi, että kalapuikot paistuvat perunoita hitaammin ja siksi niille tulee taata mahdollisimman kuumat olosuhteet.
 5. Tasoita perunat siten, että niitä on enimmillään kolmessa ja vähimmillään kahdessa kerroksessa. Eli toisinsanoen pyri siihen, että joka kohdassa peltiä on noin 2,5 ranskanperunaa päällekäin. Näin taataan tasainen paistuminen koko pellin alalla.
 6. Kun uuni on kuumennut, paista puikkoja ja perunoita melko tarkalleen 22 minuuttia. Paistoaika voi vaihdella pari minuuttia sinne tänne uunin lämpötilavaihtelujen, kuun asennon ja kaaosteorian vuoksi. Älä kuitenkaan usko ranskispussien 12-15 minuutin ohjeita. Ne ovat ilkeämielisten ihmisten paskapuhetta.
 7. Kun perunat ovat kullanruskeita, eikä niissä näy enää vetisyyden merkkejä, voit ottaa ne pois uunista, maustaa ja nauttia ketsuppi-pippurisekoituksen kera.

Samankaltaisia reseptejä

 • 0 2 Tsatsikihampurilaiset ja omatekoiset ranskikset
 • 6 4 Kalapuikot
 • 2 1 Kalapuikot ja Sitruunamajoneesi
 • 0 1 Kalapuikot 12.6.07
 • 0 0 Yakuza Kalapuikot
 • 3 0 Kalapuikot hauesta

Kommentit

TomiS
Tokihan oikeasti hyvä ruoka on oikeasti hyvää, mutta turhaan silti väheksytään hyvin valmistettujen epäterveellisten einesten kykyä kutkuttaa makuhermoja. Tässä oma bravuurini, ranskikset ja kalapuikot.

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään