38 538
38 538

Chili con carne

8 annosta yli 24 h

Raaka-aineet

400 g naudan jauhelihaa
0,5 pkt pekonia
2 prk tomaattimurskaa
3 prk ruskeita tai kidneypapuja
3-4 kynttä valkosipulia
2 sipulia
2 punaista chiliä
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
1 lihaliemikuutio
suolaa
pippuria
chili- tai paprikajauhetta
soijakastiketta
sokeria
ketsuppia

Jaa resepti

Ohje

Pilko pekoni vajaan sentin levyisiksi siivuiksi ja pienennä sipuli, valkosipuli, paprikat ja chili sopivan kokoiseksi silpuksi. Tässä jätin chilin siemenet poistamatta, mikä tekee ruuasta hieman tulisempaa. Kaapimalla siemenet pois chileistä tai muuttamalla chilin määrää, voi ruoan tulisuuden säätää omaan makuun sopivaksi. Laita pannulle ensimmäisenä paistumaan pekonit, että ne hieman ruskistuvat ja luovuttavat rasvaa pannulle, jolloin voit lisätä joukkoon sipulit, valkosipulit ja pilkotun chilin. Kun sipulit ovat sopivasti pehmenneet ja ruskistuneet, lisää joukkoon jauheliha ja mausta suolalla, pippurilla ja chilijauheella. Kippaa koko satsi isoon kattilaan tai pataan ja paista seuraavaksi pilkotut paprikat oliiviöljyssä. Paprikat saa kypsentää ihan pehmeiksi, eikä haittaa, vaikka ne tummuisivatkin vähän. Kippaa sitten paprikat samaan pataan, jonne laitoit jauhelihat ja lisää perään myös tomaattimurska, pavut (purkkipavuista kannattaa kaataa neste pois) ja tilkka (ehkä pari desiä) vettä. Lisää joukkoon vielä lihaliemikuutio ja pieni loraus soijakastiketta ja ala hauduttelemaan soosia miedolla lämmöllä kannen alla.

Tuotosta voi alkaa maistelemaan ja lisämaustamaan noin tunnin päästä, jolloin maku on jo ehtinyt hieman tasoittumaan. Jos tuntuu, että kastike kaipaa vielä jotain makua, voi joukkoon jo mainittujen mausteiden lisäksi laittaa esimerkiksi ketsuppia tai sokeria. Ketsuppi sisältää suolaa, jota on lisätty jo sellaisenaan ja lihaliemen sekä soijakastikkeen muodossa, joten kannattaa varoa, ettei ruuasta tule liian suolaista. Jatka hauduttamista ainakin tunnin verran ja jossain vaiheessa kannen voi ottaa pois, jotta ylimääräinen neste pääsee paremmin haihtumaan. Tämä on ruoka, jota ei juurikaan voi pilata liian pitkällä kypsentämisajalla, mutta itse olen huomannut, että n. kolmen tunnin hauduttamisella tulee jo syötäväksi kelpaavaa chili con carnea.

Valmis chili con carne tarjoillaan keitetyn riisin ja ranskankerman kera. Myös hyvä leipä (esimerkiksi rapeakuorinen maalaisleipä tai valkosipulipatonki) kuuluu täydelliseen ateriaan.

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

ljmz
Oma versioni chili con carnesta. Tästä tulee kunnon satsi ruokaa, josta riittää syötävää useammaksikin päiväksi. Varaa kypsentämiseen reilusti aikaa.

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään