18 674
18 674

Lapinukonkeitto

6 annosta 30 - 60 min

Raaka-aineet

240 g poronkäristys (kaupan valmispakastelevyistä)
30-50 g Voita paistamiseen
1 rkl vehnäjauhoja (kukkurallinen)
6 kpl perunaa, jauhoista laatua
7 dl vettä
1 kpl lihaliemikuutiota (extra strong)
250 g kasvissuikaleita (valmistuote, pakaste)
1 kpl sipuli, iso sekä desi ruohosipulia
½ kpl viherpippuri koskenlaskiasta tai voimakas perinteisestä
runsaasti mustapippuria myllystä
maun mukaan viherpippuria ja Lidl`in keittojuuresmaustetta
runsaasti esim. Puszta Kania maustetta (grillaukseen ja paistamiseen)
suolaa
2 dl 15% ruokakermaa
nippu persiljaa koristeeksi

Jaa resepti

Ohje

Paista kasarissa poronkäristyslihalevyt, revi ne kahta lusikkaa apuna käyttäen. Voi sopii hyvin, itse lisäsin pikku hiljalleen voita, että tuli laitettua noin 50g suunnilleen. Koska poronliha on kuivaa.

Maustoin heti lihoja pippuri myllystä, uudessa myllyssäni oli valmiiksi valko- ja mustapippuri sekoitetta. Lisäsin suolaakin ja Lidlistä ostamaani Kania keittojuuresta, siis mauste, heti pari ruokalusikkaa. Lisäsin myös herkulliseksi tekevää Kanian Puszta grillaus ja paistamiseen tarkoitettua maustetta, runsaasti.

Paistoin käristyslihoja noin 15 minuuttia. Niin, että ne saavat hieman väriä. Lisäsin kukkurallisen ruokalusikkaa vehnäjauhoja lihojen päälle ja sekoitin ne lihoihin.

Kuorin perunat ja puristin ranskanperunapuristimella ne suikaleiksi. Kaadoin lihat kattilaan, lisäsin vettä vähin erin. Laitoin voimakkaan makuisen lihaliemikuution sekä perunasuikaleet mukaan. Tässä vaiheessa pitää huolehtia, että ei tapahdu pohjaan palamista. Keitin perunoita 15minuuttia lihojen kera, lisäsin kasvissuikaleet (pakastetuote), sekä pilkotun sipulin. Keittelin huolellisesti pohjia myöden sekoitellen. Koska tämä on hieman paksuhkoa, lisäilin vettä, jotta kokonaismäärä tuli noin 7dl. Eli hieman paksuhkoa.

Keittelin yhteensä 30 minuuttia, perunalajikkeeni oli Victoria, jauhoinen, maukas ruokaperuna.

Lisäsin Koskenlaskijasulatejuustosta puolet eli 130g. Saamistani vinkeistä viherpippuri koskenlaskija sopisi tähän parhaiten. Mutta kaupassamme ei ollut kuin perinteinen, voimakas. Ja tuokin sopi mainiosti.

Lopuksi tarkistelin makua ja lisäsin 15% ruokakerman. Pilkoin persiljan ja lisäsin sekoitellen, sekä nostaessani tarjolle lisäsin pintaan vielä koristeeksi persiljaa.

Vinkkejä: Toki poronlapakin käy ja muukin poronlihaosa, mutta silloin käristelyaika täytyy olla vähintään 20 minuuttia. On hyvä tuotteiden olla valmiiksi tehtyinä keittopaikalla, sillä tätä täytyy sekoitella usein, ettei Lapinukonkeitto saa pohjaan palamisesta lisämakua! Kun jo lihoja maustaa alkuvaiheessa, saa lihatkin maukkaan maun, mielestäni tuo 50g voita oli tarpeellinen määrä. Toki nestettä voi lisätä enemmänkin, mutta itse pidin hieman paksuhkosta keitosta. Keitosta saa gluteenittoman käyttämällä vehnäjauhojen sijaan maissijauhoja.

Tarjoiluvinkki: Ruisleivän ja maustekurkun kera.

Samankaltaisia reseptejä

  • 16 8 Egg in a Basket eli kananmuna paahtoleivässä
  • 1 0 Tortellini in brodo
  • 5 4 Pasta in Pink
  • 4 1 Polpo in umido (Mustekalapata)
  • 1 3 Sarde in saòr
  • 10 11 Inkivääripata

Kommentit

piia58
Täytyypä myöntää, että taivaallisen hyvää oli. Paras keitto, mitä olen syönyt ja valmistanut

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään