Mätiä ja smetanaa eri variaatioilla

Reseptiä katsottu 155 870 kertaa
1 annosta | Valmistusaika Alle 15 min

Raaka-aineet

Ostoslistalle
50 g mätiä
30 g smetanaa
2 rkl sipulisilppua

Ohjeet

Reseptin kuvissa on eri tapoja tarjota tätä yhdistelmää.

Mäti

Mädin valinnassa kannattaa ottaa huomioon vuodenaika ja alkuperä. Perinteisesti kotimainen muikunmäti on tekstuuraltaan ja maultaan parasta. Varmista, että muikunmäti ei maistu mudalta. Siianmäti vastaavasti on kaunista väriltään ja erinomaisen makuista, lopputalvesta se voi olla olla jo koostumukseltaan vetisempää. Pakasteena ostetut mädit ovat pääsääntöisesti hyvälaatuisia, kanadalainen siianmäti on hieman vetisempää ja suolaisempaa kuin kotimainen.

Lohen mäti on koristeellista, mutta sen voimakkaampi maku ei viehätä kaikkia. Isopalloiset ja poksahtelevat versiot ovat suosittuja kaukoidän ruoissa.

Mateenmäti on herkkua ja kausituote, mutta sen makua monet vierastavat, vastaavasti kuoreenmäti tuoksuu voimakkaasti jodille. Kaviaarille on sitten oma lukunsa.

Sipuli

Tuore uusi sipuli pieninä kuutioina on parasta. Liiaksi murskattuna sipulin öljyt menevät nopeasti pilalle, samoin pilkottu sipuli ei saisi odottaa monta tuntia. Punasipuli tai keltasipuli ovat perinteisimpiä.

Leipä

Tumma leipä on parasta, saaristolaislimppu tuo makunyansseja erityisesti esiin. Venäläistyyppisessä menussa pietarinlimppu on suositeltava vaihtoehto.

Juoma

Kuiva kuohuviini, kuten Cava tai shampanja sopivat mainiosti mädin kanssa. Venäläisessä versiossa jäädytetty vodka on oiva yhdistelmä.


Kommentit