Kinkun paisto - täydellinen joulukinkku

Raaka-aineet

1 joulukinkku
Kuorrutus
1 osa sinappia
1 osa korppujauhoja

Jaa resepti

Ohje

Perinteinen joulukinkku on koko perheen herkku. Kinkun hankkiminen, sulatus ja paistaminen vaativat kuitenkin jossain määrin suunnittelua ja ennakointia. Tällä sivulla annamme sinulle kattavat kinkun paisto-ohjeet sekä vinkkejä oikean kokoisen kinkun hankintaan, kinkun sulattamiseen ja kuorruttamiseen. Annamme myös vinkkejä, kuinka kinkku paistetaan, mikäli käytössä ei ole paistopussia tai paistomittaria.

 

Kinkun sulatus

Kinkku kannattaa ottaa hyvissä ajoin sulamaan jääkaappiin. mitä isompi kinkku, sitä kauemmin sulattamiseen kuluu aikaa. Muutaman kilon kinkku sulaa jääkaapissa 2-3 päivässä, mutta 10 kilon kinkku vaatii noin 4-5 päivän sulatusajan. Kinkku kannattaa sulattaa astiassa, johon sulatuksen yhteydessä kinkusta irtoava neste veluu. Paistomittari on hyödyllinen jo kinkun sulatuksessa, sillä parhaan lopputuloksen saamiseksi kinkun sisälämpötilan tulisi olla noin +10 astetta ennen sen paistamista. Kinkku tulisikin tämän vuoksi ottaa huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistamista: pienempi kinkku lämpenee sopivaan lämpötilaan parissa tunnissa, mutta 10-kiloinen kinkku kannattaa ottaa jo aamulla huoneenlämpöön, mikäli sen aikoo laittaa illalla uuniin. Kinkku kannattaa kuitenkin aina paistaa mahdollisimman pian sulatuksen jälkeen, sillä sulanut kinkku ei säily jääkaapissa kovin pitkään.

 

Näin paistat kinkun

Joulukinkun paistaminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, varsinkin jos olet paistamassa isompaa kinkkua, sillä myös paisto-aikaan pätee sama sääntö kuin sulatukseen: mitä suurempi kinkku, sitä kauemmin sitä tulisi paistaa. Paistomittari ja paistopussi ovat hyödyllisiä apuvälineitä kinkun paistamiseen.

1. Työnnä paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan, niin että mittarin kärki jää mahdollisimman keskelle kinkkua. Kärki ei saa kuitenkaan osua luuhun, sillä tuolloin mittari ei näytä lämpötilaa luotettavasti.

2. Mittarin asettamisen jälkeen laita kinkku paistopussiin uunipellin päälle. 

3. Paista 100-125-asteisessa uunissa n. 1-1,5 tuntia jokaista kiloa kohden, mutta paistomittaria tarkkailen. Sopiva kinkun sisälämpötila on 75-85 astetta tai jopa ylikin, mikäli pidät kunnolla ylikypsästä kinkusta.

4. Paistamisen jälkeen kinkku perinteisesti kruunataan sinappikuorrutteella, katso ohje kinkun kuorruttamiseen alempaa.

 

Kinkun paistoaika vaihtelee

Kauanko sitä kinkkua sitten pitää paistaa ja missä lämpötilassa? Hyvä kinkun paistolämpötila on 100-125 asteen välillä. Kinkun paistoaika riippuu kinkun koosta: 2-3 kiloinen kinkku kypsyy n. 3-4 tunnissa, kun 10-kiloisen kinkun kypsymisessä menee jopa 15 tuntia. Kypsyyden tarkkaillussa paistomittari on avuksi, mutta sopiva sisälämpötila on osittain myös makukysymys. Vähintään 75-asteinen kinkku on kypsä ja sen koostumus on mehevä. Toiset pitävät kuitenkin ylikypsäksi paistetusta, mureammasta kinkusta, jolloin tavoiteltava lämpötila on 80-85 astetta ja miksei ylikin.

 

Kinkun paistaminen ilman paistopussia

Kätevintä on paistaa kinkku paistopussissa, jolloin kinkku laitetaan pussiin ja asetetaan uunipellille. Pussin käyttäminen pitää uunin siistimpänä, mutta voit paistaa kinkun myös ilman pussia uuniritilällä. Ilman pussia paistettaessa on kuitenkin hyvä laittaa kinkun alapuolelle korkeareunainen, vedellä täytetty pelti, joka kerää kinkusta valuvat nesteet ja rasvan. Vesi puolestaan tuottaa uuniin höyryä, jonka ansiosta kinkku kypsyy meheväksi myös ilman pussia paistettaessa. Ilman pussia paistettu kinkku saa ruskeamman ja rapean pinnan kuin pussissa paistettu kinkku.

 

Kinkun paistaminen ilman paistomittaria

Mikäli käytössäsi ei ole paistomittaria, niin kinkun paistaminen onnistuu ilmankin. Hyvä perussääntö on, että kinkkua tulisi paistaa 1-1,5h painokiloa kohden. Tämä on kuitenkin arvio, sillä todellinen paistoaika riippuu myös kinkun muodosta ja sulaneen kinkun sisälämpötilasta. 

 

Kinkun sisälämpötilat

73-75 astetta ohuita meheviä siivuja, palvatun oloinen, punertava

78-80 murea, murra siivut pysyvät suhteellisen ehjinä.

83-87 Ylikypsä, haarukalla murennettava (paistopussin ansiosta ei kuitenkaan kuiva)

 

Kinkun kuorrutus

Klassinen joulukinkku saa pintaansa tietenkin sinappikuorrutteen, joka antaa kinkulle herkullista makua. Kinkun paistamisen jälkeen se saa ensin jäähtyä rauhassa tai mikäli paistat kinkun jo edellisenä päivänä, voit hyvin tehdä kuorrutuksen vasta tarjoilupäivänä. Poista kamara kinkun pinnalta ennen kuorruttamista. Sivele kinkun pintaan sinappia (voit hyvin käyttää myös maustettuja sinappeja, esim. konjakkisinappia). Ripottele tämän jälkeen pintaan korppujauhoja. Kuorrutettua kinkkua paistetaan 250-asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes se saa kauniin ruskean värin.

Samankaltaisia reseptejä

  • 1 1 Joulukinkkuramen - kurisumasu hamu raamen
  • 7 15 Kinkun jäähyväiset ! 19.1.2016
  • 1 0 Topin täydellinen pizza
  • 0 0 Kinkun kastike
  • 2 0 Kinkun Kastike
  • 2 3 Maksa - Kermakastike, Pekonihöystö

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään