Chimichurri

6 annosta 15 - 30 min

Raaka-aineet

3 Valkosipulinkynttä
Medium chili
0,25 dl Tuoretta limemehua
0,25 dl Punaviinietikkaa
Ruukku lehtipersiljaa
1 dl Oliiviöljyä
1 tl Sokeria
1 tl Kuivattua oreganoa
0,5 tl Rouhittua mustapippuria
0,5 tl Suolaa

Jaa resepti

Ohje

Hapokas ja yrttinen chimichurri elävöittää ruuan kuin ruuan.

Se sopii esimerkiksi pizzoihin, salaatteihin, hodareihin, burgereihin, tacoihin, grillatun lihan ja lohkoperunoiden päälle, kanan paistileikkeiden ja kasvisten viimeistelyyn tai vaikka pelkästään leivän seuraksi. Jos ruokasi kaipaa lisää happoa, on vihreä herkku sankarisi. Kun pidät sitä hyvin suljettuna jääkaapissa, säilyy se laadukkaana viikon ajan. 

Käytin chimichurria tällä kertaa hodareissa (choripán). Ja meni heittämällä sormisyötävien kärkikahinoihin. Paahdoin hodarisämpylät kevyesti uunissa (Vaasan peruna), jonka jälkeen sipaisin pintoihin savupaprika-chilimajoneesia. Seuraavaksi kyytiin nousi pannulla lämmitetty Snellmanin chorizo.

Viimeistelin makupommin yrttikastikkeella ja hienonnetulla punasipulilla, jonka terävyyttä pehmensin pitämällä sitä viisi minuuttia kylmässä vedessä. Argentiinalaisen peston tein päivää aiemmin ja laitoin sitä 2 rkl hodaria kohden. Myös majoneesi maustui vuorokauden ajan jääkaapissa. Ruokajuomaksi kokista. 

Savupaprika-chilimajoneesi - 200 g majoneesia (Hellmann's), medium chili hienonnettuna, 1 tl La Chinatan savupaprikajauhetta ja 0,1 dl tuoretta limemehua. 

Otin kyllä hodareistakin kuvia, mutta niissä ei ollut yhtä paljon väriä kuin pelkässä chimichurrissa, joten valinta oli helppo - yrttisoosi estradille. Olisi siis pitänyt laittaa tomaattikuutioita punasipulin lisäksi.

En saanut käytettyä aivan kaikkea kuuteen hodariin, joten loput menivät sitten munaleipiin. Ohjeen chilit voi korvata hiutaleilla. En kuitenkaan suosittele sitä, sillä tuoreella tulee kauniimpaa.

Tylsyyspäissäni menin sitten ottamaan netistä 50 eri chimichurri-ohjeen ylös, koska kiinnosti öljyn ja hapon suhde niin paljon. Mitä sain selville - näissä 50 reseptissä happoa oli 45,6 % öljyn määrästä. Ja kun itse käytin muista poiketen hieman sokeria, oli järkevää nostaa numero 50 prosenttiin.

Mikään ei ole täydellistä, mutta kun happoa laitetaan puolet öljyn määrästä, päästään loistaviin tuloksiin. Aidoissa ohjeissa käytetään pelkkää punaviinietikkaa ja tuleehan sillä herkullista (kokeile sitäkin), mutta mielenkiintoisemman saat kun korvaat puolet siitä tuoreella limemehulla.

Ainesten lisäämisjärjestyksellä ei ole mitään väliä, kun teet kastikkeen päivän etuajassa. Jos chimichurri menee heti käyttöön, kannattaa valkosipuli ja chili hoitaa ensimmäisenä - niiden olisi hyvä tekeytyä hetki hapossa, jotta pikaversion maku olisi pehmeä.

Olen tehnyt choripánia nyt kaksi kertaa, ensimmäiset hodarisämpylöihin ja toiset Fazerin juustosämpylöihin - jälkimmäiset olivat loistavia tähän. Helppo syödä, eivät sotkeneet yhtään. Ei ollut edes lähellä. Kun leikkaat makkarat neljään osaan, pysyvät ne täydellisesti sämpylän sisällä.

Laita sitä oliiviöljyä, josta tykkäät. Tai sitten vedät pelkällä rypsi- tai auringonkukkaöljyllä. Reseptin kuvassa on puoli desiä sekä mietoa oliiviöljyä että ekstra-neitsyttä. 

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään