4 631
4 631

Chili con carne (ei kiireisille)

4 annosta yli 24 h

Raaka-aineet

maustevoi
oliiviöljyä
1,5 tl juustokuminaa
1,5 tl chilijauhetta
1,5 tl savupaprikajauhetta
1 tl ketsuppia
1 tl worcestershire kastiketta
125 g voita
chili con carne
1 tlk kidneypapuja
500 g kirsikkatomaatteja tertussa
oliiviöljyä
400 g jauhelihaa
1 kpl sipuli
1 kpl tähtianista
1 kpl porkkana
3 kynttä valkosipulia
Maun mukaan chiliä
30 g tomaattipyreetä
3,5 dl punaviiniä
390 g tomaattimurskaa
5 dl lihalientä

Jaa resepti

Ohje

Resepti on mukailtu Heston Blumenthalin chili con carnesta. Perusresepti toimisi varmasti hyvin myös chili sin carnena (kasvisversio) jos korvaa jauhelihan esim. soijarouheella tai kikherneillä.

Aloita valmistamalla maustevoi. Laita kuumalle pannulle reilu loraus oliiviöljyä ja perään juustokumina ja chilijauhe. Sekoittele mausteita minuutti tai kaksi kuumassa öljyssä. Kaada mausteöljyseos pannusta kulhoon tai vastaavaan astiaan. Lisää pehmennyt voi ja muut maustevoin ainekset ja sekoita hyvin keskenään. Rullaa alumiinifolion avulla pötköksi ja laita jääkaappiin jäähtymään.

Irroita kirsikkatomaatit tertusta ja laita kattilaan. Säästä tertun oksat. Lisää 1dl vettä ja keitä keskilämmöllä kannen alla n. 25 minuuttia. Murskaa hieman tomaatteja, laita oksat sekaan ja jätä kattilaan jäähtymään.

Ruskista jauheliha. Ota se sivuun vaikka lautaselle odottamaan. 

Pilko sipulit, porkkana, chilit ja valkosipuli. Käytä ja kokeile eri chililaatuja oman maun mukaan. Itse laitoin yhden habaneron ja yhden fresnon. Laita kuumaan paistokasariin (tai isoon paistinpannuun) oliiviöljyä. Heitä sekaan pilkottu sipuli ja tähtianikset. Anna kuulottua vajaa 10 minuuttia, kunnes sipuli alkaa saamaan hieman väriä, välillä sekoitellen. Lisää joukkoon porkkanat, valkosipuli ja chilit. Anna kypsyä n. 10 minuuttia.

Sekoita joukkoon tomaattipyre ja anna jälleen kypsyä n. 5 minuuttia. Kaada joukkoon punaviini ja redusoi vajaaseen puoleen, kunnes seos on "tahnamaista". Nouki tähtianikset pois.

Lisää joukkoon tomaattimurska, ruskistettu jauheliha, reilu kolmannes maustevoista ja liheliemi. Anna hautua kannen alla hiljalleen muutaman tunnin ajan välillä sekoitellen. Jos chili vaikuttaa jäävän turhan kastikemaiseksi ota välillä kansi pois.

Puolisen tuntia ennen kuin ruoka alkaa olemaan valmis, ota oksat pois kattilassa olevien tomaattien seasta. Sekoita hyvin varovasti joukkoon kidneypavut ja lisää vettä sen verran että pavut peittyvät. Keittele ilman kantta parikymmentä minuuttia. Siivilöi tomaatti-papuseos, ota neste talteen ja redusoi sitä hetki. Sekoita tomaatit, pavut ja redusoitu neste varovaisesti muun chilin joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan. Lisää halutessasi tuoretta pilkottua chiliä tuomaan lisää tulisuutta. Sekoita lisäksi joukkoon n. puolet jäljellä olevasta maustevoista.

Tarjoile esim. riisin tai maissileivän kanssa. Viipaloi jäljellä oleva maustevoi halukkaille ruoan oheen. Tarjoa lisäksi kermaviiliä tai crème fraîchea.

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

DrChef
Ohje on jokseenkin työläs mutta ainakin omasta mielestäni vaivan arvoinen. Itse päädyin hauduttelemaan ruokaa hyvän tovin ilman kantta jotta sain koostumuksen sopivan jämäkäksi.

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään