Trenettte Pesto alla Trapanese

1 annosta 15 - 30 min

Raaka-aineet

Pastan keittoon:
100 g kananmunapastaa
4 l vettä
karkeaa merisuolaa
Kastike:
Pesto Trapanese
Pecorino
mustapippuri
tuore basilika
Chilihiutaleita (optional)
"Lisäke":
japanilaista munakoisoa
Paistöljy maapähkinä- tai auringonkukkaöljyä
hienoa merisuolaa
extra neitsytoliiviöljyä

Jaa resepti

Ohje

Tämä resepti on enemmän teknistä tietoa ja asiatietoa, kuin kuinka tehdä Pesto alla Trapanese tai Pasta Trenette. 

 

Pastan katsotaan olevan "helppo" ruoka... Kyllä ja Ei - "Helppo" voi olla yllättävän vaikeaa, jos perussäännöt eivät ole hallinnassa ja lopputulos kaikkea muuta, kuin herkullinen, italialainen pasta. Tässä reseptissä keskityn nyt enemmän tekniikkaan valmistaa tämä yksinkertainen pastaruoka, joka voidaan myös helposti ja nopeasti pilata yksinkertaisilla asioilla. 

 

Pesto tulee Liguriasta, jota voidaan kutsua Italian Rivieraksi. Alue kulkee rannikkoa pitkin Ranskan rajalta Ventimigliasta Albengan (hyvin tuttu paikka itselleni) kautta Gevovaan ja sieltä eteenpäin rannikkoa pitkin La Speziaan + 10km eteläiselle rajalle. Kansainvälisesti varmaan Pesto Genovese on se tunnetuin Pesto. Jos purkin kyljessä lukee "Pesto alla Genovese", niin sitä on muutettu ja ei vastaa kauttaaltaan alkuperäisiä raaka-aineita kokonaisuudessaan. On olemassa tietysti Pesto Verde, joka on kyllä vihreää, mutta aika kaukana Pesto Genovesesta. Joten valmistuotetta ostaessa tämä ohjenuora käyttöön. 

 

Pesto Trapanese on peston "punainen" versio. Trapanese tulee Sisiliasta. Mitä? Sisiliasta Pestoa? Kyllä vain... Historia juontaa juuriaan kaupankäyntiin meriteitse. Näin Pesto saapui myös Sisiliaan. Trapanin kaupunki oli ehkä se helpoin ja nopein lähestyttävä satama länsipuolelta Italiaa. Ajan myötä Pesto muuttui paikallisista raaka-aineista valmistettavaksi "pestoksi". Tomaattia, saksanpähkinöitä, valkosipulia, suolaa ja oliiviöljyä... Koska käytetään sanaa Pesto, niin nimessä kaytetään sanamuotoa Pesto alla Trapanese eli/= Pesto Trapanin tapaan. Tämä sääntö pätee ja on verrattavissa Wieninleikkeen kanssa. Eli Wieninleike tehdään aina vasikanlihasta. Sitten on (nimetty liha) Wiener Art eli Wieniläiseen tapaan, joka voi olla porsasta, kanaa, kalkkunaa jne... 

 

ÄLÄ KEITÄ PESTOA!!!

 

Trenette- pasta seuraavaksi käsittelyyn. Tämä muoto pastasta ja varsinkin tuorepastana on meidän leveysasteilla hyvin harvinainen tai ilmianna kommentissa, kuka tekee Suomessa tuorepastana tai mikä pastavalmistaja tekee myyntiin kuivapastana - Kiitos jo etukäteen vinkeistä... Trenette tulee samalta Ligurian alueelta. Pesto ja tämä pasta ovat mielestäni täydellinen yhdistelmä. Vaikka voit huoletta käyttää myös linguinea tai tagliatellea, mutta itse suosin mahdollisuuksien mukaan silloin  tagliatellinia. Korvaavan pastan etsiminen ei aina ole ihan niin yksiselitteistä. 

 

Itse reseptiin ja tekemiseen:

 

Japanilainen munakoiso n.2x2cm kuutioiksi/paloiksi. Tämä munakoiso siksi, että se on kiinteämpää, kuori ohuempaa, maukkaampaa. Jos käytät "eurooppalaista" munakoisoa, niin kuori raidalliseksi (-50% sitkehkäöä kuorta) ja poista esim. lusikalla sienenet keskeltä. 

Kuumenna pannu kuumaksi ja lisää paistoljyä pannulle hyvin maltillisesti ja sitten munakoiso. Paista hiukan ruskeaksi ja lisää tarvittaessa hiukan öljyä, mausta viimeisellä 2/3 suolalla (ei haluta, että munakoisosta vedetään kaikki kosteus aikaisemmassa suolauksessa pois). Viimeistele extra neitsytöljyllä, joka toimii tässä mausteena.

 

Pesto alla Siciliana eli Pesto alla Trapanese kulhoon. Hiukan pastan keitinvettä joukkoon ja sekoita. Ripaus mustapippuria - sekoita hyvin. Pecorinoa raastettuna joukkoon ja sekoitus. Lopuksi revitttyä basilikaa. Ja nimenomaan revittyä!!!

 

Pecorino - on sisilialainen juusto. Liguriassa käytetään Parmigiano Reggiano tai Grana Padano, joka myöskin on paljon käytetty ja arvostettu kovajuusto Pohjois-Italiassa... Pyhäinhävästykset saattavat olla todella lähellä, jos käytät väärää juustoa väärässä paikassa... Henkinen kivitys - ehkä?

 

Ehkä tämä vaatimaton pintaraapaisu tässä avasi ajatusta mitä, miten ja miksi käytetään... 

 

Viimeistelin revityllä basilikalla, ripauksella mustapippuria ja pecorinolla,oliiviöljyllä... 

 

Hyvää Ruokahalua!

Helsinki 17.02.2022

 

FM/FutoMaki

 

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

FutoMaki
Helppo, MUTTA helppo? On helppo...

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään