Pinaattinen pasta paimentolaisjuustolla

2 annosta Alle 15 min

Raaka-aineet

Pasta:
3 l vettä
7 g karkeaa merisuolaa
200 g Busiate Trapanesi - pastaa (Sisilia)
Kastike:
½ rkl voita
½ rkl korkealaatuista oliiviöljyä
½ tl valkosipulimurskaa
~ 100-130 g valmiiksi paistettua pinaattia (kts. selvennys reseptissä)
2 raapaisisua muskottipähkinää (raudalla pähkinästä)
3-4 rkl pastan keitinvettä
5 -6 rkl kermaa
huikan mustapippuria myllystä
Päälle:
paimentolaisjuustoa / ricottaa / pecorino romano
optional persiljaa, varsisellerin lehtiä hienoksi leikattuna

Jaa resepti

Ohje

Reseptin lukeminen  loppuun asti kannattaa, koska siellä on paljon erilaista erillistietoa, että lopputulos olisi mahdollisimman herkullinen niin esillä, kuin syödessäkin - puhumattakaan helppo tehdä ja valmistaa nopeasti niin tarvittaessa.

Pinaatin valmistin itseasiassa Börekkiä varten. Tosin tein silloin jo kolme muutakin erilaista täytettä, joten pinaatti jäi yli ja ajattelin seuraavana päivänä tehdä pinaatti-paimentolaisjuustobörekin, mutta se jäi, kun näin millainen vuori noita muita jo tuli. 

Pinaatti säilyi hyvin pakattuna mainiosti jääkaapin kylmimmässä osassa seuraavat päivät. 

Pinaatin raaka-aineet lyhyesti: tuoreet pinaatinlehdet, sipuli, valkosipuli, voi, oliiviöljy, suola, muskottipähkinä - turha kikkailu pois!!!

Pastan valinta: tuollainen käyttämäni kierrepasta sopii mielestäni mainiosti. Ei kananmunalla tehtyä pastaa. Vain durum- vehnäjauhot ja vesi (suola) - mielellään bronssilevyillä tehty pasta. Spaghetti ei oikein sovi, mutta tagliatelle / parpadelle ovat parempia vaihtoehtoja. Pastan tulee sitoa kastiketta - mutta, jokainen menee oman makunsa ja saatavuuden mukaan.

Pastan keittäminen: Yleensä keitän pasta voimakkaammassa suolavedessä eli 12g/3L vettä. Nyt päälle tulee paimentolaisjuusto, jossa on jo hyvin suolaa, sekä pinaatti on valmiiksi suolattu, koska se oli menossa börekkiin, jossa se on mahdollisesti ainoa suolanlähde. Ja kuten aina, suolaa oman maun ja terveyden mukaan!!! 

HX!!! JOS KÄYTÄT TUOREPASTAA, NIIN KASTIKE ON JO VALMIS JA SITTEN KEITETÄÄN PASTA, LOPUKSI YHDISTÄEN

Suosittelen aina veden tuomista kiehumispisteeseen, ennen suolan lisäämistä. Vesi ilman suolaa saavuttaa kiehumispisteen nopeammin, kuin suolan kanssa - näin pysytään aikataulussa (kuva)

Kun vesi on laitettu kiehumaan, laita kaikki muu esille. Muskotti, kerma, voi, oliiviöljy, mustapippuri, valkosipulimurska ja valitsemasi juusto.

Hakkaa pinaatti pienemmäksi, mutta ei ihan muusiksi. Kokoa yhteen odottamaan ja raasta parilla raapaisulla muskottia päälle (kuva)

Sen kokoinen, laakea pannu liedelle odottamaan, missä pystyt sekoittamaan pastan kastikkeeseen ilman, että sitä joutuu veivaamaan/survomaan/muussaamaan, kuin pullataikinaa. Laakea pannu on siis hyvä haluttuun käyttötarkoitukseen. 

Kun vesi kiehuu, lisää suola ja sekoita. Odota, kunnes pastavesi kiehuu uudestaan kunnolla. Lisää pasta ja sekoita kunnolla pohjaa myöden. Katso, että alkaa kiehumaan, sekoita pohjaa myöden vielä kerran ja laita ajastin 6 minuutille. Vähennä lämpöä, ettei kiehu täysillä, vaan poreille. Valitsemani pastan suositeltu keittoaika oli 10 minuuttia.

Itse luurasin 6 minuuttia netissä maksamassa pari laskua tässä välissä, kun pasta alkoi kiehumaan - Viittaan siihen, paljonko on valmistusaika suhteessa työaikaan, mutta moderni "munakello" työpöydällä...

Nyt on aika valmistaa kastike ja siihen menee noin 3 minuuttia (koska "vanhanaikainen" hellani on melko hidas) - Tarkista nyt pastan kypsyysaste!!! Se määrittelee, kuinka paljon aikaa sinulla todella on valmistaa kastike ja saada lautaselle al dente- pasta. Muistakaa: Pasta ei koskaan odota syöjää, vaan syöjä odottaa pastaa!!! IHAN SÄÄNTÖ NUMERO YKSI / 1 / I

Levy päälle pannulle ja heti voi, oliiviöljy sekä valkosipulimurska pannulle (kuva). Sekoita pasta pohjaa myöden. Kun pannu alkaa "tirisemään" laske lämpötilaa puoleen ja sekoita valkosipuli pannulle (kuva). Lisää hakattu pinaattu ja sekoita (kuva). Lisää pastavesi ja sekoita, lisää kerma ja sekoita (kuva). Mausta mustapippurilla myllystä ja sekoita nopeasti (kuva). Siivilöi pasta ( max. 9 minuuttia mennyt keittoajasta) ja sekoita pannun kastikkeeseen (kuva). Kastike imeytyi kaikkiin noihin spiraaleihin, mutta myös ohuesti pastan päälle - näin on tarkoitus - tämä ei ole pastaa, joka hukutetaan kermaan ja kastikkeeseen. Siksi pasta ja kastikkeen suhde tulisi olla "kevyt". Kuten huomaatte kuvasta ennen juustoa ja esillä - kastiketta on juuri sen verran, kun pasta sitä sitoo muodollaan. Kaapissani on valtava valikoima pastoja ja valitsin tämän ihan intuitiivisesti vuosienvarsien havantojen myötä - se EI tarkoita, että tämä olisi italialainen tai sisialainen - tämä on oma jotakin...    Aseta esille (kuva). Laita juusto päälle makusi mukaan ja itse sorruin epätyypilliseen tapaan laittaa "vihreää" päälle, mutta varsisellerin lehdet olivat maullisesti mainio lisä mukaan...   Olen täällä deklaroinut tämän "Pääruoaksi", koska annos oli kuin pääruoka kooltaan, mutta muistaakseni Italiassa tämä kuuluu kategoriaan "Primo" eli Antipaston jälkeen seuraava tuleva ruokalaji - 

Hyvää Ruokahalua!

Helsinki 03.05.2020

FM

 

Samankaltaisia reseptejä

  • 1 0 Pinaattinen uunisei
  • 1 0 Pippurilohi-Penne pasta
  • 1 0 Pinaattinen aamiaismunakas
  • 3 1 Pinaattinen lohipasta
  • 2 2 Pinaattinen peltileipä
  • 1 1 Pinaattinen Muusi

Kommentit

FutoMaki
Helppo ja nopean maukas resepti...

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään