2 483
2 483

Fish and chips made/ruis

3 annosta 30 - 60 min

Raaka-aineet

1 l rypsiöljyä uppopaistamiseen
4 perunaa (isoa)
1 made
1 kananmuna (leivittämiseen)
ruisjauhoja (leivittämiseen)
suolaa (leivittämiseen)
mustapippuria (leivittämiseen)

Jaa resepti

Ohje

Tämä oli koko elämäni viides fish and chips ja homma alkaa olla raameissa. Perunoiksi kannattaa valita jauhoinen laatu. Tällä kertaa saatavilla ei ollut kuin kiinteitä itse kasvatettuja rupisia perunoita. Madekin oli itse pyydetty ja liian pieni. Made on muuten turskakala.

Nylje made. Poista sisälmykset ja fileoi. Paloittele fileet sopiviksi uppopaistettaviksi paloiksi. Yhdestä pienestä mateesta saa 5–10 palaa + riekaleet.

Kuori perunat. Suikaloi ne noin 1–1,5 cm levyisiksi suikaleiksi.

Riko kananmuna pieneen astiaan ja sekoita kunnolla haarukalla. Lisää ruisjauho, suola ja maustepippuri lautaselle, ja sekoita kunnolla. Kasta madepalat munamassassa ja kierittele lautasella haarukkaa apuna käyttäen. Näin saadaan madepalojen pinnat esivalmisteltua uppopaistamiselle. Voit käyttää ruisjauhojen sijaan myös korppujauhoja, vehnäjauhoja tai mitä tahansa jauhoja löydät.

Lisää rypsiöljy paksupohjaiseen isohkoon kattilaan. Lämmitä öljy 180 asteiseksi. Vinkki: mittaa öljyn lämpötila kädessä pidettävällä infrapuna/lasermittarilla.

Uppopaista perunasuikaleet niin, että suikaleet ovat öljyssä väljästi. Kaksi isoa perunaa yhdessä litrassa rypsiöljyä on sopivan väljää. Kun olet lisännyt suikaleet öljyyn, niin alkaa hirveä kupliminen ja öljyn lämpötila romahtaa noin 130 asteeseen. Kupliminen johtuu siitä, että suikaleissa oleva vesi höyrystyy. Lämpötilan romahtaminen ei haittaa, koska tarkoitus ei ole polttaa pintoja. Nosta lämpötila kuitenkin vähitellen takaisin 180 asteeseen. Kun suikaleet ovat kultaisen keltaiset, niin nosta ne siiviläpihdeillä lautaselle. Imeytä ylimääräinen rasva talouspaperiin. Suolaa suikaleet makusi mukaan.

Lopuksi uppopaista esivalmistellut madepalat öljyssä samalla periaatteella kuin perunasuikaleet.

Jos teet tämän ensimmäisen kerran, niin ole varovainen lämpöjen kanssa. Pidä sammutuspeitettä saatavilla ja ole koko ajan valmis poistumaan (ei koiria tai lapsia lähelle).

***

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään