Hapanjuuri - "luonnonhiiva"

Reseptiä katsottu 24 176 kertaa
Valmistusaika Alle 15 min

Raaka-aineet

Ostoslistalle
Alkuresepti
200 g vehnäjauhoa
100 g kädenlämpöistä vettä
2 rkl soseutettua kypsää hedelmää/hunajaa/sokeria
oliiviöljyä
Virkistykseen jokaista 100 grammaa taikinaa kohtaan
100 g vehnäjauhoa
50 g kädenlänpöistä vettä
oliiviöljyä

Ohjeet

Valmistusaika taikinalle muutama minuutti + monta tuntia odottelua että se aktivoituu

Tällä reseptillä saa siis oman taikinajuuren - tai villihiivaviljelmän. Tällä voi leipoa mitä tahansa mihin hiivaa käytetään. Jotkut kokevat ns. luonnonhiivalla leivotun leivän vatsaystävällisemmäksi kuin teollisella hiivalla leivotun.

Resepti toimii seuraavasti. Vehnäjauhot, vesi ja soseutettu kypsä hedelmä tai hunaja sekoitetaan pieneksi taikinaksi. Taikina laitetaan öljyllä voideltuun astiaan ja pidetään huoneenlämmössä n. 2-3 vuorokautta. Tässä ajassa taikinan pitäisi alkaa fermentoitua eli hiivan pitäisi aktivoitua. Mikäli on kiire tai ei halua odottaa niin kauan, voi taikinaan lisätä esimerkiksi yhden kuivahiivarakeen. Juureen ei tällöin tule samanlaista ominaista hapanjuuren makua yhtä voimakkaasti, mutta se aktivoituu monta kertaa nopeammin.

Kun juuri on alkanut kuplia hienosti se on valmis käytettäväksi. Alussa kannattaa pitää sitä huoneenlämmössä ja virkistää hiivaa 3-4 päivän välein. Kun taikina on muutaman viikon ikäinen voi sitä alkaa pitää jääkaapissa ja virkistää 5-8 päivän välein.

Taikinassa on alussa aika vahva kitkerä tai hapan maku, mutta se laimenee ajan kanssa. Alussa kannatta leipoa esimerkiksi yrttisiä tai muuten voimakkaan makuisia leipiä tai pizzaa, lyhyemmällä nostatuksella. Myöhemmin ei pitkälläkään (9-10h) nostatuksella tule liian hapanta makua.

Virkistys:
Jokaista 100 g hapanjuurta varten tarvitaan n. saman verran vehnäjauhoa ja suhteessa puolet painosta vettä. Hapanjuuri kannattaa sekoittaa veden kanssa, jonka jälkeen lisätään tuoreet vehnäjauhot ja alustetaan nopeasti palloksi. Kannattaa pitää juurta isossa lasipurkissa mielummin kuin muovissa tai metallissa.


Kommentit

carkey
Vaihtoehto teolliselle hiivalle. Lisää makua leipiin tällä tavalla :)