Koskenlaskijan fetalasagne

6 annosta 2 - 3 h

Raaka-aineet

2 rkl Valion voita (1,4 %)
1 rkl Öljyä
300 g Sipulia
Jauhelihakastike
400 g Naudan jauhelihaa (17 %)
1 tl Suolaa
1,5 tl Paprikajauhetta
1 tl La Chinatan savupaprikajauhetta
0,5 tl Rouhittua mustapippuria
5 Valkosipulinkynttä
800 g Mutin Polpaa
1,5 tl Kuivattua oreganoa
1 tl Kuivattua basilikaa
0,5 tl Suolaa
2 tl Sokeria
1 rkl Punaviinietikkaa
Juustokastike
8 dl Täysmaitoa
250 g Koskenlaskijaa
0,5 tl Rouhittua mustapippuria
Loput
16 kpl Vaaleita lasagnelevyjä
150 g Rainbown luomufetaa

Jaa resepti

Ohje

Laitoin tähän versioon vähemmän viinietikkaa mitä normaalisti, koska feta tuo hieman happamuutta. Vihdoin ohjeen pariin. 

Nosta voi huoneenlämpöön. Hienonna sipulit. Ota jauheliha huoneenlämpöön. Rasvaa pannulle ja levy täysille. Heti kun voi on sulanut, tiputa lämpö 1/3:een ja lisää sipuli pannulle, sekoita tasaiseksi. Karamellisoi puolen tunnin ajan, sekoita harvakseltaan että väriä tarttuu. Hienonna valkosipuli kun 20 minuuttia on kellossa. Kaada sipuli rasvoineen syvälle lautaselle. Sekoita suola, mustapippuri ja paprikajauheet pienessä kipossa.

Paista naudan jauhelihaan pinnat kovalla lämmöllä. Tiputa hieman tehoa, murenna ja lisää mausteseos. Sekoita tasaiseksi. Kun jauheliha alkaa näyttämään kypsältä, laske lämpö 1/3:een ja lisää hienonnettu valkosipuli. Sekoita tasaiseksi. Kun valkosipuli tuoksuu kivasti, lisää tomaattimurskat joukkoon. 

Kaada sipuli rasvoineen pannulle. Mausta kuivatuilla yrteillä, suolalla, sokerilla sekä viinietikalla. Sekoita tasaiseksi ja käännä levy täysille. Kun alkaa kuplimaan, lisää kansi, laske lämpö 1/6:een ja hauduta tunnin ajan. Sekoita haudutuksen puolivälissä jos haluat, ei ole pakko. 

Aloita Koskenlaskijan kuutioiminen 45 minuutin kohdalla. Ota samalla täysmaito huoneenlämpöön. Siirrä valmis tomaattikastike sivuun ja ota pieni kattila esiin. Mittaa siihen 8 dl maitoa. Lämmitä se ja lisää Koskenlaskija pienissä erissä. Sekoita koko ajan vispilällä, sillä maito palaa helposti pohjaan. Pidä juustokastiketta maksimissaan keskilämmöllä. Mausta mustapippurilla. Aseta sivuun, kun Koskenlaskija on sulanut kokonaan maidon joukkoon.

Uuni 200 asteeseen. Voitele tai öljyä vuoka kevyesti. Aloita kokoaminen. Pohjalle ohuesti kastikkeita, tomaattikastike ensimmäisenä. Neljä levyä, tomaattikastiketta, juustokastiketta sekä murennettua fetaa. Toista tämä vielä kolme kertaa eli kerroksia tulee neljä. Yritä koota lasagne mahdollisimman tasaisesti. Fetaa laitoin kolmeen ensimmäiseen kerrokseen - jokaiseen 50 g.

Kun uuni on tarpeeksi lämmin, siirrä vuoka keskitasolle. Kypsensin lasagnea puoli tuntia, mutta herkun voi ottaa ulos pari kolme minuuttia aikaisemminkin, sillä ohut juustokastike kypsentää levyt yllättävän nopeasti. Anna vetäytyä 20 minuutin ajan. Tarjoa raikkaan salaatin kanssa.

Tämän voi tehdä myös kevyemmin ja halvemmin - korvaa silloin nauta kanan jauhelihalla. 400 g broileria tarvitsee paistamiseen 2 rkl öljyä.

Punaviinietikan voi halutessaan korvata balsamiviinietikalla. Sopiva määrä olisi 1,33 rkl eli 4 tl. Kuivattu basilika kannattaa vaihtaa tuoreeseen. Käytä sitä vasta annosten viimeistelyssä.

Reseptin juustokastike kannattaa sittenkin tehdä seuraavalla tavalla - 1 rkl voita, 1 rkl jauhoja, litra täysmaitoa, 250 g Koskenlaskijaa paloina, 0,5 tl rouhittua mustapippuria.

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään