Hevosen paisti hiiligrillissä 15.9.2021

Reseptiä katsottu 273 kertaa
1 annosta | Valmistusaika 1,5 - 2 h

Raaka-aineet

Ostoslistalle
1-1,5 kg hevosen paistia
öljyä
suolaa
mustapippuria myllystä
tuoretta timjamia

Ohjeet

Ota paisti hyvissä ajoin huoneenlämpöön, kuivaa ja öljyä sekä  mausta kauttaaltaan suolalla ja pippurilla. Aseta lämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan ja laita hiiligrilliin jossa on sopiva hiillos. Grillaa kannen alla välillä lihaa käännellen kunnes lämpömittarissa on +50 astetta, tästä tulee kevyesti punertava, medium plussa plussa, tai anna olla pidempään, jälkikäteen ajatellen olisi ollut ehkä parempi jättää tämä liha aivan rauhassa muhimaan ylikypsäksi. Mutta kukin makunsa mukaan.

Tärkeintä on että kun otat lihan pois grillistä, laita se folioon jonka pohjalle olet myllystä rouhinut pippuria ja suolaa sekä riipinyt tuoretta timjamia, levitä joka puolelle paistiin näitä ja kääri folioon ja folionyytin päälle vielä leivinliina. Anne vetäytyä rauhassa! Nyrkkisääntönä sanovat että puolet siitä ajasta mitä on grillissä, olisi hyvä levätä. 

Kun liha on levännyt tarpeeksi, kerää kaikki herkkunesteet talteen kattilaan, lisää tarvittaessa hieman lihalientä ja tee makusi mukainen kastike. Itse tein tällä kertaa kermaisan pippurikastikkeen tästä. Pippuria ei tarvinnut lisätä koska sitä olin rouhinut ronskisti. 

Paistista riitti meille kolmeksi päiväksi syötävää, ensimmäisenä päivänä lisäkkeenä oli kukkakaalipyre, omat "aurinko"kuivatut tomaatit, persilja ja bearnaisekastike (ei olisi tarvinnut). Toisena päivänä röstiä, pippurikastiketta ja kukkakaalipyrettä jne. Kolmantena yhdisteltiinkin jo villisti kaikkea mitä kaapista löytyi eikä siitä tarvinnut kuvaa ottaa ;) 

Paistin piti olla sisäpaistia mutta sen verran sitkas kuitenkin oli että epäilen tämän olleen ulko-tai kulmapaistia. Valitettavasti oma taitoni ei riitä silmämääräisesti sitä kertomaan mitä oli, lihatiskistä ostin eikä lukenut kuin hevosen paisti eikä myyjä tiennyt mitä paistia oli, kävi kysymässä ja väitti sisäpaistiksi. Sen verran olen hevosta syönyt että yleensä sisäpaisti on mureampaa kuin naudan ulkofilee. No, hyvää tämä oli kuitenkin ja oiva liha mun opetella hiiligrillausta. 


Kommentit

Taskuvenus
Yleensä ukko hoitaa meillä grillauksen ja etenkin hiiligrillin, mä vasta aloittelen näitä taitoja. Tää resepti nyt talteen vinkkeineen, voi soveltaa muihin lihoihin oikein hyvin. Kerrankin oli tuo maku grillatussa lihassa hyvä johtuen tuplamaustamisesta, suosittelen!