Toisenlainen Siskonmakkarakastike

Reseptiä katsottu 1 525 kertaa
4 annosta | Valmistusaika 30 - 60 min

Raaka-aineet

Ostoslistalle
Siskonmakkara:
350 g siskonmakkaraa (raakaa)
2 vartta kevätsipulia
1 kananmuna (m- kokoa)
mustapippuria myllystä
1 dl panko- korppujauhoja
Paistamiseen:
voita
Kastike:
voita
vehnäjauhoja
buljonkia (lihalientä)
1-2 laakerinlehteä
mustapippuria myllystä
Crème fraîche
Muusi:
jauhoisia perunoita
vettä
voita
maitoa
suolaa
Muuta:
paahdettua sipulia
persiljaa

Ohjeet

Lyhyestä virsi kaunis ja nyt töihin:

Leikkaa kevätsipuli ohuiksi renkaiksi ja laita kulhoon. Purista siskonmakkaramassa kulhoon. Mausta mustapippurilla ja lisää kananmuna. Älä missään tapauksessa laita korppujauhoja vielä, koska kananmuna pitää saada sekoitettua ensin hyvin siskonmakkaraan. Vaivaa taikinaa vain yhteen suuntaa, kunnes kananmunasta ja siskonmakkarasta on tullut homogeninen massa. Nyt lisää Panko- korppujauhot. Jos käytätä tavallisia korppujauhoja, niin hiukan yli ½ dl riittää hyvin. Sekoita hyvin, peitä ja laita jääkaappiin 15 minuutiksi tekeytymään. En tarkoituksella lisännyt suolaa, koska siskonmakkarassa on jo suolaa ja haudutin ne vahvemmassa buljongissa.

PS. Nämä siskonmakkaranokareet sopivat mainiosti myös siskonmakkarakeittoon ja Scotts Eggs

Nyt laita lihaliemi kuumenemaan. Itse käytin härän buljonkia. Nestettä tulee olla tarpeeksi, että saat siskonmakkarapullat haudutettua kypsäksi. Omani lisämaustoin nahistuneella varsisellerin pätkällä. Itselläni oli paljon buljonkia, koska söin siitä osan keittona, tein enemmän kastiketta seuraavaa reseptiä varten ja minulla ei saa ruokaillessa kastike loppua kesken. Olen tottunut Saksassa asuessa ja varsinkin "bei den Schwaben", että kastiketta pitää olla ja riittää...

Kuori perunat muusille, paloittele hiukan pienemmiksi paloiksi, laita kattilaan ja lisää vettä niin, että juuri peittyvät - älä lisää suolaa. Suola ei tuo lisäarvoa ja hidastaa veden tuomista kiehumispisteeseen. Mausta perunat suolalla vasta muussatessa.

Buljonki poreilee kevyesti, joten on aika tehdä "lihapullat". Ota kaksi ruokalusikkaa, kasta lyhyesti buljonkiin ja koukkaa taikinaa haluamasi lihapullan koon mukaan. Muotoile lusikoilla sileät pinnat ja laita buljonkiin hautumaan. Buljonki saa poreilla hyvin heikosti, mutta ei saa kiehua raivoisasti.

Laita pannu lihapullien paistamista varten kuumenemaan ja voita vielä kylmälle pannulle. Valuta lihapullat siivilässä, mutta säästä buljonki. Kun voi on sulanut ja se tirisee, lisää lihapullat pannulle ja laske lämpö puoleen. Paista lihapullat kauniin ruskeiksi.

Laita perunat kiehumaan.

Ota lihapullat pannulta syrjään erikseen ja pidä uunissa peitettynä kuumana ja lisää pannulle voita. Kun se on sulanut, lisää vehnäjauhoja niin, että sinulla on vellimäinen massa pannulla. Sekoita massaa koko ajan sen ruskittuessa tasaisesti. Älä nosta lämpöä, koska jauhot saattavat palaa ja pysy koko ajan hellan ääressä. Kun jauho-voi- massa on tummahkon toffeen väristä, lisää buljonkia erissä ja sekoita koko ajan hyvin, ettei kastike paakkuunnu. Lisää nestettä, kunnes kastike on sakeahko. Kastike saa olla paksukoa, koska sinne tulee vielä myöhemmin crème fraîche, joka ohentaa kastiketta. 

Lisää joukkoon laakerinlehti, hiukan mustapippuria ja anna kastikkeen hautua 10 minuuttia. Kun perunat ovat kypsiä, lisää kastikkeeseen crème fraîche ja sekoita hyvin. Kiehauta kastike lyhyesti ja pidä lämpimänä. Tarkista maku - suolan käyttö aina oman maun ja terveyden mukaan.

Kun muusiperunat ovat täysin kypsiä, valuta keitinvesi hyvin pois ja anna höyryn hetken poistua. Lisää voita ja muussa perunat perunasurvimella valintasi mukaan. Lisää hiukan suolaa ja muussaa hyvin. Ota maitoa ja kaada sitä perunoille erissä. Maitoa vain sen verran, kun perunat vetävät. Älä vatkaa muusia tarpeettomasti, että se pysyy kuohkeana. Tarkista suola oman maun ja terveyden mukaan.

Laita lihapullia puisiin grillivartaisiin. Aseta kauniisti esille. Laita kastiketta päälle ja koristemausta paahdetulla sipulilla ja hakatulla persiljalla. 

Tunti pitäisi riittää hyvin tekemiseen...

Hyvää Ruokahalua!!!

Helsinki 23.05.2020

FM/FutoMaki


Kommentit

FutoMaki
Superpehmeät siskonmakkaranokareet ja ilmavan pehmeä muusi täyteläisellä kastikkeella...

Superkokki

Kokeilunhaluisia reseptejä, jotka vaativat myös kokilta enemmän.