chilitomaattisilakkavuoka eli "silakkamättö"

Reseptiä katsottu 329 kertaa

Raaka-aineet

Ostoslistalle
600 gr silakka filettä, pakastettu käy hyvin (2pss pakastettuja)
4 dl paseerattua tomaattia (390gr)
1 kpl sipuli
1 kynsi valkosipulia
175 gr juustoraastetta
omm -- pilkottua chiliä tai jalopenoja tms. oman maun mukaan(*
omm -- kapriksia, oman mielen mukaan (laitoin ~10)(*
lisäksi:
½ tl suolaa, joka kerroksen väliin, oman mielen mukaan
2-3 rsk mustapippuria kerrosten väleihin(rouskausta myllystä)
½-1 tl kuivattua tilliä kerrosten väleihin
.. .. yrttejä omm esim persilja, rakuunaa tms.
1 rkl sokeria
1 rkl etikkaa ja/tai sitruunamehua

Ohjeet

Tomaattichilisilakkavuoka ts. "silakkamättö"

* ) reseptissä omm = oman maun mukaan

**) rsk = rouskausta myllystä

1. Ota reilu uunivuoka, voitele tai öljyä sisäpinta. (ei pakko, voi jättää välistä tämän vaiheen ja varaat vain aikaa sitten vuuan pesuun ja voimia sen hinkkaukseen, kuten minä tein)

2. Lado pakastesilakat (jäisinä) vuokaan. Periaatteena, että ensimmäiset vuuan pohjalle nahka alas ja sen mukaan muut kerrokset. Ylin kerros nahka ylös. .. ei varmaan vaikuta lopputulokseeen miten päin ne siellä oikeasti on, kunhan ovat suurin piirtein vaakataosossa eikä pystyssä. Jos sulla on tuoreat silakat tai sulat, toimi samalla tavalla, se vaikuttaa vain paistoaikaan.

 - lado fileet miten mahtuvat parhaiten, ei niin tarkkaa, vuuan koon ja muodon mukaisesti

 - rouskauta suolaa, pippureita ja lisää yrttejä aina kerroksen päälle.

 - lisää lisäksi hiennonnettua sipulia,valkosipulia, suolaa & pippuria & yrttejä, chilejä jokatoiseen kerrosväliin. Itsellä meni chilien tilalla nyt säilötyt jalapenot. 

- ylinkerros, ladoin ne siis nahka ylös, eli ennen kuin laitoin ne vuokaan niin käänsin ne pöydälle nahka alas ja suolasin ne.. ja sitten vasta vuokaan.

3. Kun kakku on valmis (kaikki fileet ladottu vuokaan):

- lisää päälle purkki paseerattua tomaattia, kaada silleen kaikkialle fileiden päälle

- otin tyhjäksi kaadetun paseeratun tomaattikurkin, lorautin siihen vielä puoliväliin vettä (2dl) hanasta jotta kaikki tomaatti tulee purkista mukaan, lisäsin purkkiin veden sekaan n. 1 rkl verran sokeria ja 1 rkl verran etikkaa ja kaadoin sen vielä vuokaan mukaan. Tämä siksi että sokeri leikkaa tomaatin terävää makua ja etikasta happoja. Sitruunamehu etikan tilalla toiminee myös hyvin.

- ripottele kapriksia vielä paistokseen mukaan

- lisää juustoraaste päälle

4. Uniin , alalämpö, 200C. Omassa paistoksessa meni n. 50min. (Jäiset silakat ottaa enemmän aikaa tässä vaiheessa, sulatetut joutuu varmaan nopeammin)

5. Eikun syömään, lisukkeeksi esim. perunaa kokonaisina tai muusina. Tai ihan vaan salaatin ja höyrytettyjen kasvisten kerakin menee.


Kommentit

PoppaPerti
Kommentit: Ruokanahan tämä ei varsinaisesti kunnoita itse silakan makua johtuen noista yltäkylläisistä mausteista ja lisukkeista. Se kyllä ei ollut tarkoituskaan. Joten jos kaipaat puritaanista silakkakalaruokaa niin jätä välistä ja osta/tee suutarin lohta tms. Tämä ruoka on omakehitelmä vähän iänikuisen kotitaloustunnilla tehdyn tomaatti-silakkarulla paistoksen pohjalta. Siihen kun tuli silloin tunnilla (90-luvulla) lurautettua tabascoa sekaan kun opettajan silmä vältti ja helkutti siitähän tuli tosi hyvää kevyesti tulisena. Käytä ja tunaa respeptiä oman maun mukaan, toivon että ruuan perusnimenä kuitenki olisi "silakkamättö", koska sen verran hyvää tämä on. Itse en lisänny kermaa kun laitoin juustoraasteen (cheddaria), mutta kermat tms. chreme fraichet vielä lisäksi mausteisen soosin kanssa toiminee myös. Ne kaupassa pakastehyllyssä olevat pakastesilakkafileet on edullista sekä ekologistaruokaa ja tosi helppoja käyttää. Ekologista siksi että itämeren kalaa syömällä vähentyy itämeren ravinnekuormakin ja se pitää sinut säännöllisesti nautittuna hyvissä raskasmetalli jne pitoisuuksissa. Paseeratusta tomaatista sen verran että oman kokemuksen kautta tuo Muttin tekemä Passata Mutti paseerattu tomaatti on parasta. Esimerkiksi rainbown paseerattu tomaatti maistuu karvaammalle, sitä saa sokerin kanssa leikata vielä enemmän ja silti jää pistävämmäksi se maku. Eli pitsoihinkin niin lähtisin Muttin tomaatilla tekemään sitä. Kysymys varmaan vain lajikkeesta. Ei muuta kuin ; Hyvää Ruokahalua; Приятного аппетита; Bon Abetit .. jos tykkäsit paina peukkua, jos et niin toki olisin kiitollinen että kerrot sen muillekkin miksi et.. ja kaikki muutkin kommentit ovat tervetulleita :)

Sosiaalinen kokkaaja

Reseptejä onnistuneeseen ja rentoon illanviettoon.