Lasagne

10 annosta 1 - 1,5 h

Raaka-aineet

800 g naudan jauhelihaa
2 kpl isoa sipulia (tai 3 keskikokoista tai 4 pientä)
1200 g tomattimurskaa (mutti)
1 kpl punainen paprika
6 kpl valkosipulin kynsiä
1 kpl lihaliemikuutio
Oman maun mukaan -> suolaa, paprikajauhetta, mustapippurijauhetta, pippurisekoitusta & yrttimausteseosta
Juusto/Valkokastike
1 l kevytmaitoa
1 dl vehnäjauhoja
50 g voita
250 g juustoa
1/2 tl suolaa
1 tl sokeria
+ halutessasi hyvin pieni ripaus valkopippuria
Lasagnen/Valkokastikkeen päälle
150 g juustoa

Jaa resepti

Ohje

LUE KOKO OHJE ENNEN KUIN TEET YHTÄÄN MITÄÄN

 

1. Paista jauheliha ja pilkotut sipulit. Tämän jälkeen lisää joukkoon tomaattimurska, murskattu valkosipuli, pilkottu paprika, lihaliemikuutio sekä mausteet ja anna hautua miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Kun kastike on rauhassa hautumassa, niin tässä välissä ehdit tekemään valkokastikkeen.

2. Laita iso kattila kuumalle liedelle (lieden tehotaso noin 4/6) ja lisää 5 ruokalusikallista voita (n.50g). Kun voi on sulanut, sekoita sulaan voihin jauhot ja pyörittele tasaiseksi mutta älä kuitenkaan ruskista tai polta seosta. Seos on valmis kun se on tasainen, mutta ei kuitenkaan juokseva.

Tämän jälkeen vispilää apuna käyttäen, lisää hiljalleen maito. Kaada aluksi maitoa voi-jauhoseokseen vain pari desiä ja vispaa seos täysin tasaiseksi. Kökköjä ei saa jäädä yhtään (käden väsyminen ja pieni otsahiki on hyvä merkki että seos rupeaa olemaan tasaista). 

Nyt lisää hiljalleen loput maidot ja mausteet (sekoita samalla koko ajan). Tämän jälkeen lisää hiljalleen juusto. Älä edelleenkään lopeta sekoittamista missään vaiheessa. Seos on todella helposti pohjaanpalavaa. Sekoita rauhallisesti taukoamatta, niin jotta vispilä on koko ajan yhteydessä kattilan pohjaan. Erittäin tärkeää :)

3. Kun kastikkeet ovat valmiita, voitele uunivuoka ja laita pohjalle kerros tomaatti-jauhelihakastiketta. Sen päälle lasagnelevyjä ja viimeiseksi juustokastiketta. Toista (tasaisesti jakaen) kunnes ainekset loppuu ja lisää lopuksi ylimääräiset juustoraasteet päälle (n.150g).

4. Paista lasagne xxx asteessa lasagnelevyjesi ohjeen mukaan. Joidenkin lasagnelevyjen kypsennys aika on lyhyempi kuin toisten, joten ole tarkkana. Tästä syystä lasagne ohjeet, joissa mainitaan kypsennysaika ja/tai kypsennyslämpötila, ovat jo valmiiksi virheellisiä ja niillä harvoin kukaan onnistuu lasagnen teossa. VAIN LEVYJEN KYPSENNYS AJALLA JA LÄMPÖTILALLA ON MERKITYSTÄ (kaikki muut ainekset on jo kypsennetty ;))

 

Vinkit;

-Lisää suola ja mustapippurijauhe jauhelihaan kypsennyksen aikana, kun liha on vielä raakaa.

-Kun maustat tomaatti-jauhelihakastiketta, maistele sitä usein, jotta löydät itsellesi mieleisen maun. Lasagnea on aika vaikea maustaa jälkikäteen, joten se on pakko tehdä kastikkeen valmistuessa.

-Lasagnelevyt ovat tomaatin kanssa tärkeimmät raaka-aineet. Parasta ja laadukkainta mitä voi kaupasta ostaa on "La Molisina" lasagnelevyt. Kyseisillä levyillä kypsennys aika on noin 20-30 minuuttia, joten suomessa perinteisiin (ja huomattavasti huonompiin) levyihin verraten, kypsennys aika on puolet lyhyempi. Huomioitavaa on kuitenkin levyjen korkea hinta, joka on n.4€ paketti (eli 3 kertaa kalliimpaa kuin normit tai ns halpikset). Paketti kuitenkin riittää kahteen lasagneen.

-Tomaatti on lasagnen toiseksi tärkein raaka-aine, joten suosittelen käyttämään laadukasta tomaattimurskaa. 

-Älä hauduta tomaatti-jauhelihakastiketta enempää kuin 15 minuuttia. Muuten tomattikastikkeen tuoreet maut ja makeus hälvenevät. Hyvänä esimerkkinä aito pizzakastike, jossa ei ole kypsennystä ollenakaan juuri kyseisen ongelman takia. Tomaattikastikehan on muun muassa pizzan tärkein raaka-aine. Pätee osittain myös lasagnessa, joten mieluummin 10 minuutin haudutus, kuin yli 15.

-Voi-jauhoseos on valmis minuutissa. Ota se heti pois levyltä kun ainekset ovat tasaisesti sekaisin.

-Voit halutessasi juoksuttaa valkokastikkeen siivilän lävitse, esimerkiksi nokalliseen muovikulhoon. Siitä on myös helppo kaataa sametinpehmeää kastiketta levyjen päälle.

-Jos joku haluaa hifistellä, niin etsi mahdollisimman paljon raaka-aineita joiden alkuperä on Italia. HUOM! Nimenomaan tuotteita missä lukee, että tuote on Italiasta ja että tuote on myös valmistettu Italiassa. Erittäin tärkeää :)

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään