Sushi - rullat & nigiri

Reseptiä katsottu 173 557 kertaa

Raaka-aineet

Ostoslistalle
10 kpl nori-merileväarkkeja
1 pkt sushiriisiä
bambumatto käärimiseen
kulhollinen kylmää vettä
riisiviinietikkaa (ja sokeria)
n. 500-700 g lohta ja/tai tonnikalaa
1 avokado
1 kurkku
soijakastiketta
wasabitahnaa
(philadelphia tuorejuustoa)
halutessa sushin kanssa tarjoiltavaa säilöttyä inkivääriä eli Garia.

Ohjeet

tästä riittää noin 4:lle henkilölle nälästä riippuen.
 
Esivalmistelut & Riisi
 1. Pese kätesi kunnolla. Käytä puhtaita veitsiä ja muita välineitä.
 2. Laita riisi kylmään veteen seisomaan noin 20 minuutiksi. Valuta.
 3. Keitä riisi ohjeen mukaan. Mausta noin 4 rkl:lla riisiviinietikkaa. Voit ostaa valmista sushiin tarkoitettua riisiviinietikkaa, jota ei tarvitse maustaa. Jos käytät tavallista riisiviinietikkaa, mausta se noin 1 rkl:lla sokeria ennen riisiin sekoittamista. 
 4. Älä sekoita riisiä liian voimakkaasti: lisää etikka vähitellen ja kääntele riisiä samalla esim lastan avulla. Voit myös viuhkoa sitä jäähdyttämiseksi.
 5. Anna riisin jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Voit käyttää esim kylmää vesihaudetta, mutta älä laita riisiä jääkaappiin.
 6. Riisin jäähtyessä pilko kurkku ja avokado. Tee ohuehkoja suikaleita. Avokadon voi pilkkoa seuraavasti: puolita avokado, poista kivi, poista kuori varovasti juuresveitsen avulla jotta saat puolikkaan kokonaisena kuoresta. Leikkaa puolikkaat pituussuuntaan suikaleiksi.
 7. Poista mahdolliset ruodot ja nahat kaloista. Leikkaa kalat myös pitkähköiksi suikaleiksi. Tee myös muutamia pieniä (n.3-4cm pitkiä) suorakulmion mallisia paloja, jos haluat tehdä rullien lisäksi nigiri-sushia.
 8. (Sekoita wasabia ja tuorejuustoa kippoon. Tämä on hyvä keino saada wasabista hieman miedompaa)

Sushirullat (maki sushi):

 1. Aseta pöydälle bambumatto (pystysuoraan itseesi päin), kulhollinen kylmää riisiviinietikalla maustettua vettä, kalapalat, leväarkit, wasabi-tuorejuustosekoitus, kurkku- ja avokadosiivut sekä riisi.
 2. Aseta bambumaton keskelle leväarkki (kiiltävä puoli alaspäin). Kasta käsiäsi kylmään veteen, jotta riisi ei tartu. Levitä ohut tasainen kerros riisiä leväarkille. Jätä leväarkin yläosa (noin 4-5cm) tyhjäksi.
 3. Tee sormellasi arkin keskelle/alareunaan lovi/kuoppa vaakasuoraan. Levitä sormellasi kuoppaan wasabia tai wasabi-tuorejuustotahnaa.
 4. Levitä wasabin päälle haluamasi täytteet (esim. lohi/avokado & tonnikala/kurkku). Älä laita täytteitä liian reunaan, jotta eivät pursua yli. Älä myöskään laita täytteitä liian paksulti, jottei rulla hajoa.
 5. Levitä sormilla leväarkin paljaalle yläreunalle kevyesti vettä, jotta se tarttuu rullattaessa.
 6. Ala rullaamaan bambumattoa itsestäsi poispäin. Auta sormillasi hieman rullaa alkuun. Rullaa varovasti, mutta mahdollisimman tiukaksi. Kun rulla on kiinni, voit vielä varovasti rullailla sitä maton sisällä, jotta siitä tulee tiukempi. Laita rullat jääkaappiin sitä mukaan kun teet niitä.
 7. Leikkaa rullat kostealla puhtaalla veitsellä noin sentin levyisiksi paloiksi ja aseta tarjolle. Reunapalojahan ei laiteta näytille, vaan syödään vaivihkaa keittiön piilossa :)

Nigiri sushi (pallerot):

 1. Laita lautaselle tms. pieni nokare wasabia. Ota suorakulmion malliset kalapalat valmiiksi.
 2. Kostuta kätesi kevyesti, jotta riisi ei tartu. Pyörittele tai painele kämmenellesi pieni riisipallero.
 3. Levitä ohut kerros wasabia kalan toiselle puolelle. Laita kalapala riisipalleron päälle niin, että wasabipuoli on riisiä vasten.
 4. Painele varovasti käsilläsi kalapallero tiukaksi, jotta se ei hajoa syömäpuikoilla nostettaessa. Laita hetkeksi jääkaappiin.

 

Asettele sushit kauniisti tarjolle. Jokaiselle syöjälle laitetaan oma pieni kippo soijaa sekä wasabinokare. Wasabin voi sekoittaa valmiiksi soijaan, mutta periaatteessa tämä on epäkohteiliasta. 

Gari on tarkoitettu erilaisten sushipalojen väliin puhdistamaan kitalaki.

 


Kommentit

mariah84
vie hiukan aikaa, mutta sushissa se näpertely on hauskaa :)