Grillattua lohta ja perunoita sekä tzatzikia

Reseptiä katsottu 6 388 kertaa
3 annosta | Valmistusaika 15 - 30 min

Raaka-aineet

Ostoslistalle
1/2 lohifile (nahallinen!)
1/2 sitruuna
suolaa
pippuria
tuoretta tilliä/fenkolia
oliiviöljyä
perunat
valkosipulia
rosmariinia (tuore tai kuiva)
tzatziki
n. 1 dl turkkilaista jogurttia
1/3 kurkusta
1-2 murskattua valkosipulin kynsiä
1-2 tl sitruunamehua
1-2 tl persiljaa
1-2 tl oreganoa (tuore tai kuiva)

Ohjeet

Kala: Mausta lohen lihapuoli ensin suolalla ja vastarouhetulla musta pippurilla. Raasta pintaan myös hieman sitruunankuorta. Lisää tuoretta tilliä/fenkolia reilusti, niin että lohen väri on melkein peittynyt. Lisää päälle oliiviöljyä ja taputa mausteet kalaan hyvin kiinni. Mausta myös alustaa lohen vierestä öljyllä ja suolalla, ja hinkkaa lohen nahkapuolta siihen. Grillissä suht kuumalla n. 5-10 min. nahkapuoli alaspäin! Katso kun nahka on tarpeeksi rapea ja kultainen ja käännä kala. Lihapuoli alaspäin riittää alle 5 min (seuraa lohen leikkuukohdasta sen väriä, pinkki = kypsää). Kun kala on kypsä, repäisi nahka irti ja laita se takaisin grilliin tahmea puoli alaspäin noin 3-4 minuutiksi niin että molemmat puolet ovat hyvin rapeita. Ota se pois grillistä, revi nahasta jonkin kokoisia paloja kalan päälle.

Perunat: Keitä uudet perunat normaalisti kypsiksi (tai hieman vajaaksi.) Lohkoisa isoimmat perunat kahtia. Mausta sen jälkeen oliiviöljyllä, rosmariinilla, suolalla ja pippurilla sekä murskatuilla valkosipulin kynsillä. Anna maistua hetken. Lävistä perunat varrastikkuun pienin välein ja laita grilliin n. 10 min käännellen. Perunat ovat valmiita, kun ne ovat saaneet kunnolla väriä.

Tzatziki: Kaada jogurtti kulhoon, lisää kurkku silppuna tai paloina ja sekoita. Lisää loput mausteet ja sekoita hyvin. Anna tekeytyä viileässä hetkisen aikaa.

Perunoiden keittäminen ja Tzatziki kannattaa tehdä ensin. Aloita lohen grillaus kun perunat ovat valmiita siirtymään grilliin.


Kommentit