Ymmyrkäiset eli macaronit

Reseptiä katsottu 2 481 kertaa

Raaka-aineet

Ostoslistalle
100 g munanvalkuaista (n. 3 munaa)
25 g sokeria
110 g mantelijauhetta
200 g tomusokeria
(1 mm elintarvikeväriä)

Ohjeet

Suosittelen käyttämään vaakaa eikä tilavuusmittoja!

Paras vaahto syntyy munista, jotka eivät ole liian tuoreita. Valkuaiset on hyvä erotella jo muutamaa päivää aikaisemmin, jolloin niiden rakenne pääsee ikääntymään ja muuttumaan.  Ne voi säilyttää pakasterasiassa jääkaapissa, mutta ne on syytä ottaa huoneenlämpöön tunti pari ennen leipomista.

Punnitse valkuaiset ja korjaa muiden ainesten määriä suhteessa niihin.  

Siivilöi mantelijauhe ja tomusokeri mielellään pariinkin kertaan. Sekoita huolellisesti keskenään.

Laita valkuaiset ja hyppysellinen sokeria kulhoon. Vatkaa. Kun seos alkaa vaahtoutua, lisää loput sokerista vähän kerrallaan. Vatkaa, kunnes vaahto on kiiltävää ja jää teräviksi huipuiksi vispilää nostaessa. Älä vatkaa kokkareiseksi. Lisää elintarvikeväri, jos haluat omituisen värisiä ymmyrkäisiä. Veitsenkärjellinen riittää.

Yhdistä manteli-tomusokeriseos valkuaisvaahtoon lastalla käännellen. Sekoita hyvin, muttei kuitenkaan niin, että taikina muuttuu juoksevaksi.

Mätä taikina pursotinpussiin, jonka pursotinkärjen halkaisija on n. 8-10 mm. Pursota leivinpaperille pellille parin euron kolikon kokoisia ympyröitä. Älä pursota liian tiheään, jotta niille jää tilaa kohoamiseen ja leviämiseen.

Anna ymmyrkäisten levätä ja kuivahtaa huoneenlämmössä puolisen tuntia ennen paistamista. Tämä auttaa rapean kuoren syntymistä.

Paista n. 150 asteessa 12-15 minuuttia. Pellin voi kääntää puolivälissä. Ymmyrkäisten tulisi kasvattaa matala röpelöinen jalka ja olla tasavärisiä. Kuoren pitäisi olla sileä ja rapea. Anna jäähtyä pellillä ennen irrottamista. 

Levitä täyte kuoren alapinnalle ja paina kaksi kuorta varovasti vastakkain leivokseksi. Laita valmiit leivokset lepäämään viilleään (esim. jääkaappiin) n. vuorokaudeksi.

Täytteeksi voit laittaa mitä mielit. Helppoja vaihtoehtoja ovat hillot ja marmeladit. Suolaiseksi täytteeksi sopii esim. vuohenjuusto ja nokare viinirypälehyytelöä tai viikunahilloa. Kokeile! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kommentit

quid
Annoksesta tulee n. 60 kuorta eli 30 valmista ymmyrkäistä.