4 612
4 612

Liisan Kermakaramellit

4 annosta 30 - 60 min

Raaka-aineet

1 rkl Voita
1 rkl Leivontakaakaota
3 dl Kuohukermaa
3 dl Sokeria
Rypsiöljyä
Kylmää vettä

Jaa resepti

Ohje

Tämä on perheessä säilynyt isoäitini resepti – Liisa oli hänen nimensä. Sen kondensoidun kerman maku häivähdyksellä kaakaota on edelleen vailla vertaa juhlapyhinä kuten jouluna ja pääsiäisenä joita varten hän näitä meille valmisti. Sen rakenne on hieman kiteinen ja pureskeltava. Se sulaa ja hajoaa suussa helposti.

Tässä reseptissä on kyse enemmänkin oikeasta menetelmästä kuin monista ainesosista. Huom! Kuuma karamelli on erittäin polttavaa joten ole varovainen.

Ainesosien lisäksi tarvitaan:

 1. Pieni astia (lasi, malja tms.) kylmälle vedelle
 2. Lämmönkestävä astia
 3. Leivinpaperia
 4. Kattila johon jää vähintään ⅔ tyhjää tilaa (seos kuohuu paljon aluksi)

Valmistus:

 1. Vuoraa lämmönkestävä astia leivinpaperilla. Lisää paperiin hieman rypsiöljyä ja hiero se tasaiseksi. Öljytty paperi helpottaa karamellilevyn nostoa leikkuulaudalle kun sen on aika leikata eikä levy juutu siihen kiinni.
 2. Laita voi kattilaan ja sulata se. Ota kattila liedeltä, lisää joukkoon kaakao ja sekoita tasaiseksi.
 3. Lisää ensin kerma, sitten sokeri ja laita kattila takaisin liedelle. Älä säikähdä harmaahkoa väriä tässä vaihessa sillä väri muuttuu kypsyessä. Kun seos on kiehahtanut keitä sitä miedommalla lämmöllä kunhan kupliminen jatkuu. Vahdi ettei seos kuohu yli.
 4. Jatka keittämistä ilman kantta maltillisen hitaasti. Muista sekoittaa seosta välillä pohjasta pintaan jotta se ei pala. Tämä saattaa viedä 30-45 minuuttia kun vesi haihtuu, annosmäärästä riippuen.
 5. Pidä lasi kylmää vettä lähellä testataksesi kuinka valmista karamelli on. Pudota sinne pisara ja katso miten se jähmettyy. Jos haluat, voit lopettaa keittämisen kun suurin kuohuminen on loppunut ja saat kermaista kinuskikastiketta.
 6. Jos haluat karamellista kiinteää, jatka keittämistä kunnes suurin osa kosteudesta on haihtunut. Tällöin kupliminen on hitaasti kumpuilevaa ja seos kiiltävää ja sekoittaessa muoto säilyy kauemmin. Jos se on valmista niin sen pitäisi kovettua vedessä kunnolla.
 7. Kaada seos leivinpaperin päälle ja anna sen jäähtyä hetki kunnes se on yhä hieman pehmeää ja lämmintä mutta ei enää polttavan kuumaa. Leikkaa haluamallasi tavalla.

Kun karamellit ovat jäähtyneet, ne voi tarjoilla heti mutta myös säilyvät pitkään.

Olen kirjoittanut reseptin myös englanniksi tänne: https://www.justapinch.com/recipes/dessert/candy/liisas-cream-candies.html

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään