Jaa reseptisi Kotikokissa, voit voittaa Delicard-lahjakortin >>

Jaa reseptisi ja voita Delicard-lahjakortti >>

Lokše - perunaohukkaat ankanmaksa- ja hapankaalitäytteillä

Reseptiä katsottu 4 077 kertaa
10 annosta | Valmistusaika 30 - 60 min

Raaka-aineet

Ostoslistalle
½ kg perunaa
n. 100 g hienoja vehnäjauhoja
suolaa
ankanrasvaa (tai sianihraa)
1 Sipuli
1 ankan maksa
mustapippuria
paprikajauhetta
ihraa
hapankaalta

Ohjeet

Tämä on perinteinen slovakialainen ruoka, joka vaatii ehkä hieman kokemusta onnistuakseen, mutta suosittelen kokeilemaan! Tähän tarvitsisi vanhanaikaisen, puulla lämmitettävän lieden, mutta pannulla paistaminenkin kuulemma toimii ihan hyvin.

Lokše:

1. Keitä perunat kuorineen kypsiksi. Kuori ja raasta jäähtyneet perunat. Lisää reippaasti suolaa raasteeseen.

2. Pane perunaraaset jauhotetulle alustalle, ja lisää jauhoa pikku hiljaa kokoajan voimakkaasti sekoittaen. Tästä pitäisi tulla muovailtava taikina; ei liian pehmeä, eikä liian kova. Lisää jauhoa, kunnes koostumus on hyvin muovailtava.

3. Muotoile taikinasta pitkula, ja leikkaa se 1-2cm osiin. Säilytä paloja viileässä, sillä niistä tulee muuten helposti tahmeita. Kauli palat ohukaisiksi, käyttäen apuna jauhoja. Jauhoita ohukaiset, jotteivät ne tarttuisi levyyn.

4. Paisto: paista ohukaiset suoraan puhdistetulla liedellä, tai jos käytössä ei ole sellaista, paista ne yksi kerrallaan pannulla. Älä käytä paistamiseen rasvaa!. Lämmön pitäisi olla melko kuuma ja ennen kaikkea tasainen. Käännä lokšet lyhyin välein muutamaan kertaan paiston aikana. Ohukaisen pitäisi olla pehmeä, mutta ottaa hieman tummahkoja väriläiskiä paiston aikana.

5. Pinoa paistetut lokšet lautaselle, ja sivele hieman jäähtyneet ohukaiset molemmilta puolin juoksevalla ankanrasvalla.

Ankanmaksatäyte:

1. Kuullota kattilassa pilkottua sipulia pienessä määrässä ihraa. Lisää paprikajauhetta, sekoita nopeasti ja lisää sitten maksa, ja paista nopeasti molemmilta puolilta. Pienennä lämpöä miedon poreilevaksi.

2. Lisää joukkoon pari laakerinlehteä ja mustapippuria murskattuna. Maksasta irtoaa nestettä kypsymisen aikana, mutta jos se vaikuttaa kuivahkolta, lisää hieman vettä joukkoon. Kypsytä kannen alla, kunnes maksa on pehmeää.

3. Lisää suolaa, ja hieman jauhoja kypsään maksaan.

4. Anna maksan jäähtyä, niin ettei se ole kuumaa vaan hieman lämmintä, ja riko sitten maksa haarukalla, ja sekoita haarukalla melko tasaiseksi täytteeksi sipulien ja paistoliemen kanssa.

Laita jokaiselle ohukaiselle ankanmaksaa tai hapankaalia, kiepauta kääröksi ja nauti mahdollisimman tuoreena! Voit käyttää myös kananmaksaa hätätapauksessa. Muita tavallisia täytteitä ovat hapankaali-savukinkku sekä sokeri ja unikonsiemejauho.

Lokše hyvin valmistettuna on yksi suurimmista herkuista kautta aikojen.


Kommentit

Juri
Slovakialaisia perinteisiä, täytettyjä ohukaisia.

Grillimestari

Maukkaita lihaisia (ja ehkä hieman muitakin) herkkuja kuumaan grilliin.