Lanttukukko

Reseptiä katsottu 41 385 kertaa
6 annosta | Valmistusaika yli 24 h

Raaka-aineet

Ostoslistalle
8 dl ruisjauhoja
4 dl vehnäjauhoja
300 gr porsaan kylkisiivuja (valitse mahdollisimman vähärasvaisia)
1 kpl lanttu (keskikokoinen)
suolaa
1 1/2 rl sokeria
voita voitelemiseen

Ohjeet

Lohko lanttu siivuiksi ja keitä niitä noin 20 minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Lisää keittämisen jälkeen niihin puolitoista ruokalusikallista sokeria.

Tarkista myös suola.

Ruis ja vehnäjauhoista ja vedestä tehdään tiivis taikina yleiskoneella. Lisää myös taikinaan hieman suolaa.

Taikinasta taputellaan tai kaulitaan kaksi levyä. Toinen pienempi päällimmäiseksi ja toinen isompi levy pohjaksi. Levyt tehdään noin sentin vahvuisiksi.

Suolaa paloitellut porsaankylkiviipaleet.

Lanttusiivut laitetaan isomman levyn päälle ja niitten päälle kaikki paloitellut porsaan kylkiviipaleet. Levyn reunat nostetaan ylös ja muotoillaan sopiviksi. Pienemmän levyn reuna kastellaan vedellä ja samoin ylösnostetun levyn ulkopuoli. Pienempi levy laitetaan kukon päälle ja taputellaan huolelliseti kiinni.

Jätä vähän taikinaa, jos vaikka kukko alkaa vuotamaan, niin pystyt sen sillä korjaamaan.

Paista kukkoa 200 asteisessa uunissa noin puolentoista tunnin ajan.

Tarkkaile, ettei kukko ala vuotamaan.

Kun kukko on kauniin ruskea, niin voitele sen pinta voilla ja kääri tiukasti voipaperiin ja folioon. Kääri ympärille sanomalehti. Laita kukko sen jälkeen muovipussiin ja sido se tiukasti kiinni. Kääri koko komeus moneen kertaan sanomalehteen ja laita vielä toinen muovikasi päälle. Kääri se lopuksi tiukasti vaikkapa sängynpeittoon.

Anna kukon hautua siellä kolmen tunnin ajan.

Nauti kukko runsaan voin tai oivariinin kera.

Tähän voi myös käyttää vaihtoehtoisesti karjalanpaistilihaa.

Kukon kokoa voit myös kasvattaa jos ruokailijoita on enemmän.

Kotona maalla äiti teki joskus koko pellin kokoisia kukkoja.

Jos haluat, että kukon kuoresta tulee kuohkeampi niin voit tehdä taikinan käyttäen hiivaa. Muuten samat aineet, mutta lämmin vesi ja tunnin kohottaminen sekä tietysti puolikas hiivapaketti.

Jos olet kukon huolellisesti käärinyt niin kolmen tunnin jälkeen se on edelleen kuuma ja parasta lämpöisenä pöytään. Kukko on myös kylmänä voin kanssa herkkua, mutta hiivaton versio on seuraavan päivänä hieman kova, mutta edelleen maukas.


Kommentit

maitzo
Kotikokissa on useita ansiokkaasti tehtyja kukkoja, mutta halusin tehdä äitini version Pohjois Karjalaisesta lanttu liha kukosta itselleni muistiin. Äitini oli armoitettu kukontekijä ja on tehnyt niitä meille monet kerrat. Kalaretkille tämä on ollut mainio ruoka ja ollessani opiskelemassa kaukana kotoa, hän on niitä lähettänyt minun ja opiskelutovereitteni iloksi. Hän ei ole enää tekemässä kukkoja, mutta perinne säilyy.

Superkokki

Kokeilunhaluisia reseptejä, jotka vaativat myös kokilta enemmän.