Lanttukukko mummon tapaan

Reseptiä katsottu 32 376 kertaa
Valmistusaika yli 24 h

Raaka-aineet

Ostoslistalle
Ruiskuori
½ l kylmää vettä
reilu 10 dl ruisjauhoja
2-3 dl vehnäjauhoja
sopivasti suolaa
loraus öljyä
TÄYTE
2 isoa lanttua
500 g sianlihaa (rasvaista)
reilusti suolaa
hieman mustapippuria
kourallinen puuroriisiä
voita

Ohjeet

Aloita kuorimalla ja suikaloimalla lantut. Laita lantunpalaset ja suolaa kannelliseen kulhoon ja ravistele voimakkaasti hetki jotta lantut hieman pehmenevät ja suola sekoittuu. Siirrä syrjään muhimaan.

Seuraavaksi valmista ruiskuori. Sekoita kaikki ainekset taikinaksi, joka ei saa tarttua käsiin kiinni. Käytä kaulimiseen reilusti ruisjauhoja. Kauli taikina ovaalin muotoiseksi levyksi jonka tulee olla keskeltä paksu, reunoilta ohuempi.

Ripottele puuroriisit taikinalevyn keskelle sitomaan kosteutta. Kasaa päällekkäin paksu kerros lanttua ja hieman ohuemmalti sianlihaa, ripottele väliin hieman mustapippuria ja jos tuntuu että suolalle on vielä tarvetta, lisää sitäkin. Taittele kuoren reunat lanttujen päälle ja saumaa kylmällä vedellä tiiviiksi paketiksi.

Mummollani on tapana paistaa kukkoa puulämmitteisessä uunissa ja jättää se hautumaan yöksi hellankulmalle. Sähköuuniin suosittelisin ensin n. tunnin paistoaikaa 250 asteessa niin että kukko saa väriä pintaan. Tämän jälkeen kukkoa voi halutessa voidella voilla tai voi-vesiseoksella. Se kääritään folioon ja annetaan paistua reilussa sadassa asteessa neljästä kuuteen tuntia.

Jotta kuori vähän pehmenisi paistamisen jälkeen olisi kukko syytä kääriä pyyhkeeseen.

Rasvaista ja suolaista mutta silti (tai juuri siksi) niin hyvää.

Samalla ohjeella syntyy myös savolaista pottukukkoa kun lantut korvaa perunoilla.


Kommentit

mehuli
Mitat ohjeessa ovat mututuntumalla, on todella vaikea arvioida paljonko jauhoja taikinaan todellisuudessa menee. Pääasia että se tuntuu käteen sopivalta.