6 001
6 001

Hiiliin Haudattua Lahnaa Turun Sanomissa

2 annosta 1,5 - 2 h

Raaka-aineet

n.2 kg Lahna
suolaa
metriä voipaperia
1 kpl Turun Sanomat
8-10 litraa hiiliä
kermaviili-piparjuurikastike

Jaa resepti

Ohje

On hyvä pienentää tulipesää kivillä tai tiilillä, pärjää vähemmillä hiilillä. Kaada hiilet odottamaan tulta. Vielä ei kannata laittaa tulta perään, kostuttelu vie yllättävän paljon aikaa.

Kala perataan ja suolataan oman maun mukaan. Pää ja pyrstö kannattaa ainakin tämänkokoisesta ottaa pois. Jos käytät hienoa suolaa, kalan voi paistaa heti, laita suolaa senverran kuin käyttäisit sitä kypsäänkin kalaan. Jos taas käytät merisuolaa, anna maustua noin puoli tuntia. Kala suolataan sisältä ja päältä.

Kääri kala voipaperiin. Kostuta paperi vedellä, pullasudilla kostuu ihan hyvin. Kiedo vielä toinen kerros voipaperia ja kostuta uudestaan. Kiedo vielä kolmaskin ja kostuta. Paperit ovat tuollaisia puolen metrin paloja. Levitä Turun Sanomat (muukin isokokoinen lehti käy..) ja kääri kala siihen 2 lehteä kerrallaan, katso ettei saumat tule samaan paikkaan, eli kääri aina ristikkäin. Kostuta paketti. TOISTA kunnes 10 lehden aukeamaa on käytetty aina 2 aukeamaa kerrallaan ja kääri ristikkäin ettei ne saumat...

Nyt kun kala on saatu märän kulttuuripläjäyksen huomiin voidaan sytyttää hiilet. Kun hehkua alkaa olemaan, siirrä suurinosa hiilistä syrjään. Jätä pohjalle ohut kerros ja nosta kalapaketti päälle. Ala nostella kuumia hiiliä paketin päälle ja peitä se kauttaaltaan. Jos nyt hiiliä tuli laitettua liian vähän, kaada vaan lisää päälle, kyllä ne hetkessä syttyvät.

Sitten vain odotellaan tunti.

50 minuutin päästä alkaa tuntua kypsentyvän kalan tuoksua, malta vielä hetki odottaa. Tasan tunnin päästä tuoksu kertoi kalan olevan kypsä. Turkkarista oli muisto vain, kalapaketti näytti siltä, että kokeilu meni mönkään, pelkkä hiiltynyt möhkäle! Mutta kun paketin saa nostettua tuhkasta ja avattua kääreet, ooiii mikä tuoksu! Nahka jää paperiin kiinni ja onkin yllättävän helppo kuoria pois.

Kala perattuna, pää pois painoi 1130g. Kala suomustetaan ensin, koska lahnan suomut antavat hieman kitkerää makua. Lahnassa on mielettömästi piikkejä sikinsokin, mutta pienellä harjoittelulla ne oppii väistämään. Todella herkullinen kala ja tämä ensikokeilu onnistui täydellisesti!

Tämän kokoinen kala on just passeli kahdelle, oli se niin hyvää! Lisänä oli vain kastike, joka sopikin loistavasti, perunat unohtuivat vallan syömättä tässä makuelämyksessä!

 

 

Tähän reseptiin linkitetyt reseptit

  • 8 3 Kermaviili-PiparjuuriKastike

Samankaltaisia reseptejä

  • 3 4 Kukkakaali mikrossa
  • 0 0 Kesäpäivän savulahna
  • 0 0 Vasikanulkofilepihvi talon tapaan
  • 8 9 Savustettu Lahna
  • 1 0 Kalapihvit
  • 2 6 Pangasius piparjuurikastikkeella

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään