Riisin valmistus japanilaisittain

2 annosta

Raaka-aineet

4 dl riisiä
4.4 dl vettä
1 tl suolaa

Jaa resepti

Ohje

Japanilaiset ottavat riisin valmistamisen tosissaan, sillä sen ympärille monet ateriat rakennetaan.

Aitoa, japanilaista riisiä ei länsimaista yleisesti ottaen saa mistään. Japanissä nimittäin on varsin rajallisesti viljelymaata ja suurin osa tuotetusta riisistä syödään Japanissa. Japanilaisista riisilajikkeista kasvatettua riisiä saa hyvin varustelluista kaupoista varsin kalliiseen hintaan.

Minusta paras ratkaisu on käyttää Risella puuroriisiä, tai muuta vastaavaa puuroutuvaa riisiä.

Valmistus

Mikäli riisi ei ole valmiiksi pestyä, laita riisi siivilään ja pese sitä viileällä vedellä kunnes vesi ei enää värjäydy vaaleaksi. Tähän menee helposti muutama minuutti. Yleensä suomalaiset valmisriisit ovat jo valmiiksi pestyjä, pesemättömiä riisejä myy lähinnä itämaiset kaupat.

Laita riisit kattilaan, laita päälle 10% enemmän vettä. Eli esim. 1 dl riisille tarvit tasan 1.1 dl vettä. Mittaa riisin ja veden määrä tarkasti. Veteen voi lisätä suolaa, mikäli sen kanssa tarjottavassa ruuassa ei ole paljoa suolaa.

Anna riisin olla vedessä 5-10 minuuttia. Laita kattila levylle ja levy täysille. Kun kattilasta alkaa nousta höyryä pienennä lämpö pienimmälleen ja laita tiivis kansi kattilan päälle. Jos kannessa on höyryreikiä ne voi sulkea vaikka teipillä. Odota 5 minuuttia. Nosta kattila levyltä ja anna sen olla vähintään 10 minuuttia.

Riisi säilyy kattilassa lämpöisena ainakin 30 minuuttia, joten jos aloitat ruuan tekemisen riisin valmistuksella voit riisiä odotellessa valmistaa ruuan ja kun se on valmista on riisikin valmista.

Riisin valmistamisessa voi epäonnistua vain kolmella tavalla

  1. Kurkkimalla kattilaan kantta nostamalla, tai
  2. Sekoittamalla riisiä, tai
  3. Mittaamalla riisin tai veden määrän väärin.

Eli: Älä avaa kantta ennen kuin riisi on valmista, älä missään vaiheessa sekoita riisiä ja mittaa ainekset huolellisesti.

Tarjoilu

Ennen tarjoilua riisi on hyvä "avata", eli sekoittaa riisiä voimakkaasti, jolloin siitä tulee ilmavampaa. Tee tämä juuri ennen tarjoilua.

Variaatioita

Riisin makuun saa vaihtelua käyttämällä veden sijaan esim. kookosmaitoa, kasvis-, kana-, tai lihalientä tai maustamalla vesi inkiväärillä, korianterilla, kurkumalla, chilillä ja suolalla.

Samankaltaisia reseptejä

  • 0 0 Retiisit japanilaisittain
  • 3 3 Vesihiivan valmistus 25.2.2019
  • 0 2 Senchan valmistus (japanilainen vihreä tee)
  • 1 0 Herneenpalkoja japanilaisittain
  • 0 0 Porkkanasalaatti japanilaisittain
  • 0 1 Pekonia japanilaisittain

Kommentit

SicLuceatLux
Jos teette itämaista, kannattaa tehdä myös riisi "oikein".

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään