Syksyisen sunnuntain paisti

Reseptiä katsottu 3 126 kertaa
Valmistusaika 1,5 - 2 h

Raaka-aineet

Ostoslistalle
mötikkä naudanpaistia tai muuta lihaa (mielen mukaan marinoitua tahi ei)
Juurekset:
lanttua
porkkanaa
n. 1 rkl siirappia
1 dl vettä
n. 1 tl suolaa
ripaus kanelia ja inkivääriä

Ohjeet

Lihapalan kokoa ja juuresten määrää voi muuttaa sitä mukaa kuinka paljon on syömäreitä. Neljälle hengelle riittää hyvin noin kilo lihaa ja ~400g lanttua sekä 2-3 porkkanaa. Ohjeen mausteet on suurin piirtein tuolle määrälle juureksia.

Lihan pakkauksestahan yleensä löytyy jonkin sortin valmistusohje, että sen mukaan kannattaa tehdä. Paistomittari on lihan paras kaveri, siihen kun on merkitty asteet eri lihoille :D

Liha on hyvä ottaa huoneenlämpöön vaikka jo edellisenä iltana. Kylmänä uuniin laitetusta lihasta tuppaa tulemaan sitkeää.

Kuori lanttu ja porkkanat ja pilko sopivan isoiksi suupaloiksi (ei siis tarvitse olla pientä ja säntillistä silppua). Laita uunivuokaan ja lisää mausteet, sekoita hieman. Jos haluat, mukaan voi lorauttaa vähän öljyä. Lisää vesi.

Itse laitoin lihan erilliseen vuokaan, ettei juureksista tulisi suolaisia, varsinkin kun lihassa oli marinadi. Työnnä paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan.

Lämmitä uuni lihan pakkauksen ohjeen mukaan, esim. 150 asteeseen. Matala lämpötila ja pitkä kypsytys ei sitkeytä ja kuivata lihaa. Laita liha ja juurekset uuniin samaan aikaan, ja paista kunnes mittari näyttää oikeita lukemia. Juureksia voi välillä vähän sekoitella, niin ei kuivu.

Kun liha on valmista, nosta vuoka/vuoat pois uunista ja kääräise liha folioon vetäytymään hetkeksi niin liha pysyy mehukkaampana. Laita nätisti esille ja koristele vaikkapa yrttitupsulla.


Kommentit

peltipurkki
Suhteellisen helppo tehdä, vähän pilkkomista ja sitten uuniin. Makoisan makeat juurekset sopii vaikka laatikoiden tilalle joulupöytään, eri lihoja käyttämällä jouluun, pääsiäiseen, mihin nyt keksiikään. Meillä tykättiin :)