Vihermehu terveydeksi 18.11.2023

1 annosta Alle 15 min

Raaka-aineet

1 inkivääriä (n. 1cmx1cm pala tai maun mukaan)
1 lime
1 appelsiini
2 kourallista pinaatti
4-5 vartta lehtikaali
1 rkl hunajaa
1 varsi varsiselleriä (maun mukaan, lisääkin voisi laittaa)

Ohje

Tänään tein flunssaisille perheenjäsenille ja itselleni mehuprässillä tämmöistä mehua, kokosin internetin ihmeellisestä maailmasta muutaman poiminnan mitä raaka-aineista sanotaan, viimeisin linkki on Iltalehden juttuun hunajasta. Varsiselleristä en laittanut, sitä laitoin vain yhden. Olisin lisännyt tähän vielä chiliä sekä tuoretta kurkumaa jos olisi ollut. 

Vinkki inkivääriin (ja kurkumaan): jos ne ovat luomua, älä kuori vaan pese vain hyvin. Kuorissa on paljon ravintoaineita, näin olen viisaammaltani (kiitos Mallu51!) kuullut :) 

 

-Inkivääristä: Sen on tutkimuksissa osoitettu tukevan ruoansulatustoimintaa sekä rauhoittavan mahan ja suoliston limakalvoja. Inkiväärin on havaittu myös aktivoivan aineenvaihduntaa, lisäävän rasvanpolttoa ja nesteenpoistoa sekä vähentävän ruokahalua. Siitä voi siis saada apua painonhallinnassa. Myös verenkierron paranemisesta on näyttöä, ravintoterapeutti jatkaa.

Lisäksi inkiväärillä on todettu olevan tulehdusta hillitseviä ominaisuuksia erityisesti nivelvaivoissa. Useissa tutkimuksissa inkiväärin on osoitettu hillitsevän nivelkipua ja -jäykkyyttä, jopa paremmin kuin yleiset tulehduskipulääkkeet.

Inkivääristä saattaa hyvinkin saada apua myös vilustumisen oireisiin, sillä se tukee hengitysteiden toimintaa ja vastustuskykyä ja lämmin juoma nyt ei koskaan ole huono juttu kun viluttaa.

 - Myös yleistä väsymystä ja heikkoutta voi myös hoitaa inkivääriä nauttimalla.

Vaikka pinaatti ei sisälläkään supervoimia, siitä saadaan monia tärkeitä ravintoaineita. Siinä on erityisen paljon A-, C- ja K-vitamiinia sekä folaattia (B-vitamiini), ja se sisältää rautaa sekä muita kivennäisaineita ja fytoravinteita. Pinaatti auttaa ruuansulatuksessa, sillä se helpottaa ummetusta ja suojaa vatsan limakalvoja. Siinä oleva luteiini tukee näkökykyä ehkäisemällä kaihia ja silmänpohjanrappeumaa. Pinaatin vitamiinit ja mineraalit auttavat myös kuivaan ihoon.

Kähärälehtinen, tummanvihreä tai punainen lehtikaali sisältää kaikista ravintokasveista eniten B2-vitamiineja, K-vitamiinia ja karotenoideja. Siinä on myös paljon proteiinia sekä rutkasti C-vitamiinia – jopa enemmän kuin appelsiinissa.

Limetissä on runsaasti C-vitamiinia, joka on avuksi muun muassa sydänterveyden ylläpitämisessä. American Heart Assosiationin mukaan runsas sitrushedelmien syöminen voi ehkäistä pienentää erityisesti naisilla aivohalvauksen riskiä.

 

Yhdestä limetistä puristetussa mehussa on noin 20 prosenttia päivittäisestä C-vitamiinitarpeesta.

Limetin mehulla on antibakteerisia vaikutuksia erityisesti eräisiin ripulitauteja aiheuttaviin bakteereihin.

Limetin runsas C-vitamiini on hyödyksi myös silloin, jos elimistö ei tunnu saavan käyttöönsä ruuan sisältämää rautaa niin hyvin kuin pitäisi.

C-vitamiini on avuksi myös taistelussa flunssaa vastaan, ja se auttaa ihoa pysymään nuorekkaana.

Voimakas antioksidantti: appelsiinit koostuvat C-vitamiinista, flavonoideista ja beetakaroteenista, jotka yhdessä toimivat voimakkaana antioksidanttina joka auttaa puhdistamaan kehoa ja ehkäisee muun muassa verisuoni-, sydän– ja rappeutumissairauksia sekä syöpää. Runsaasti C-vitamiinia: C-vitamiinilla on todella tärkeä rooli kehossa koska se auttaa muun muassa kollageenin, luiden, hampaiden ja punasolujen muodostuksessa. Se lisää raudan imeytymistä ja lisää vastustuskykyä tulehduksiin. Helpottaa stressiä ja masennusta: sitrushedelmien happo tekee appelsiinista hyvän apulaisen taistelemaan stressiä ja masennusta vastaan sen suuren vitamiinimäärän ja hivenaineiden vuoksi. Puhdistava: Appelsiineilla on ominaisuuksia, jotka auttavat poistamaan aineita, joita keho ei ole metaboloinut ja jotka ovat jääneet hautumaan tiettyihin elimiin. Niillä on myös desinfioiva ja puhdistava ominaisuus, joka hoitaa kehosi terveyttä. Parantaa ruoansulatuselimistöä: appelsiineissa on magnesiumia, mineraalia joka liittyy suoliston toimintaan, hermoihin ja lihaksiin. Se toimii ikään kuin “kipulääkkeenä” vatsakipuun. Lisäksi se desinfioi ja hävittää kertyneitä jäämiä ja helpottaa ruoansulatusta. Auttaa raudan imeytymistä: C-vitamiini lisää huomattavasti raudan imeytymistä, mikä auttaa varsinkin niitä ihmisiä jotka kärsivät anemiasta. Edistää hyvää kolesterolitasoa: sen suuren C-vitamiinimäärän, flavonoidien, beetakaroteenien ja kuidun vuoksi appelsiini on hyvä taistelemaan huonoa kolesterolia vastaan. Hoitaa ihosi terveyttä: appelsiineilla on todella terveellisiä ominaisuuksia iholle, koska ne auttavat pitämään sen kosteutettuna ja terveenä. Ne ovat hyviä uudistamaan ihoa ja korjaamaan vahingoittuneita kudoksia.  https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/11c18fc0-6050-48a5-a6d7-de58f6950a3a

Tähän reseptiin linkitetyt reseptit

  • 6 5 Pahanpoistotärpätti
  • 3 0 Puolukkamehu 20.9.2020
  • 2 2 Aamumehuja mehulingolla 12.1.2020
  • 0 0 Porkkana-appelsiini-inkiväärimehu 20.9.2020

Jaa
resepti

Samankaltaisia reseptejä

  • 0 0 Vihersmoothie 12.3.2018
  • 6 2 Vihermehu
  • 6 5 Pahanpoistotärpätti
  • 1 0 Flunssan karkoitus smoothie~
  • 2 4 Smoothie
  • 4 4 Lehtikaali-punajuurikeitto 20.12.2016

Kommentit

Taskuvenus
Oli kyllä hyvää mehua, jatkoon huudan tämänkin ja lähinnä omaksi iloksi nuo tekstit etsin raaka-aineista...

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään