Keväinen kasvispasta 4.5.2023

1 annosta 30 - 60 min

Raaka-aineet

2 Kpl Porkkana
1 Kpl Sipuli
N.1-2 Dl Appelsiinin mehua
N1 Kpl Appelsiinin lihat
N1 Rkl Voita
1 Kpl Luomu kanaliemikuutio
N1-3 Dl Vettä/pastan keitinvettä
N1 Dl Salaattijuusto/fetakuutioita
Suolaa, mustapippuria, valkosipulia yms mausteita maun mukaan
Pari Oksaa Tuoretta silopersiljaa
1-2 Dl Emmental-raastetta
Pankoa/,juuri jauhettua paahtoleipää silppuna
Pähkinäöljyä vuokaan ja päälle
pastaa

Jaa resepti

Ohje

Huom- kuten lähes kaikissa resepteissäni, myös tässä määrät ovat "noin" määriä koska en käytä mittoja, 

Voitele vuoka ja laita pastavesi kiehumaan. Kun vesi kiehuu, lisää reilusti karkeaa merisuolaa, anna liueta jonka jälkeen keitä pasta napakaksi al denteksi.

Pastan kypsyessä valmista kastike; kuori sipuli sekä porkkanat, kuutioi/viipaloi sipuli ja raasta porkkanat karkealla terällä. Purista appelsiinimehu valmiiksi ja fileoi palat, kuutioi ne pienemmäksi tarvittaessa (itse yleensä pesen kuoren hyvin, kuivaan ja raastan kuoriraasteenkin talteen, tässä reseptissä koin sen olevan jo liikaa). Silppua persilja ja jos käytät tuoretta valkosipulia raasta/silppua sekin -ota kaikki muutkin raaka-aineet käden ulottuville. Rasvaa myös vuoka valmiiksi.

Laita kasariin/pannulle voita ja anna paahtua pähkinäiseksi, lisää mukavasti makua mutta voit myös käyttää öljyä/rasvaa makusi mukaan. Lisää sipuli ja porkkana, anna kuullottua ja pehmentyä rauhassa. Jos käytät tuoretta valkosipulia, lisää se lopuksi mukaan. Lisää appelsiinimehua ja kanaliemikuutio sekä vettä- nesteen määrä riippuu kuinka juoksevaa kastiketta haluat. Pasta imee paljon nestettä mutta pärjää hyvin niukemmallakin määrällä. Jos käytät pastan keitinvettä huomioi se maustamisessa. Lisää salaattijuustokuutiot/feta, itse käytin kevyt salaattij.kuutioita jotka survaisin haarukalla rikki koska eiväthän ne maistu mitenkään erinomaisilta niin tuo rikkominen tuo paremmin makua. Jos olisin käyttänyt kunnollista juustoa olisin varmasti murskannut parahultaisesti kastikkeen joukkoon siten että joukossa olisi isompiakin paloja. Nyt mukaan myös appelsiinin palat. Sekoittele ja mausta mustapippurilla, persiljalla ja haluamillasi lisämausteilla, itse lisäsin suolaseosta jossa on mukana karhunlaukkaa joka maistuu valkosipulilta. Kuivan suun ongelman takia välttelen tuoretta valkosipulia, tämä on ollut hyvä korvaava mauste. 

Tarkista kastikkeen maku ja koostumus, lisää tarvittaessa makuja ja/tai nestettä. 

Siivilöi pasta ja lisää kastikkeeseen, sekoita ja kaada vuokaan. Lisää päälle juustoraastetta ja pankoa/leivänmurua, itse lisäsin vielä saksanpähkinäöljyä murujen päälle (joka kostautui kun unohdin vuoan hetkeksi aikaa supergrilli-vastuksien alle, hups). Gratinoi grillivastuksien alla kunnes pinta on mieluisa itsellesi. 

Tässäkin reseptissä on hyödynnetty hävikkiä: appelsiinit ja leipämurun tein vanhentuneista mutta homeettomista paahtoleivistä, myös salaattijuustot olivat purkin pohjalliset.

Mukaan linkitetty inspiraation antanut porkkanasipulipiirakka.

Tähän reseptiin linkitetyt reseptit

Samankaltaisia reseptejä

  • 4 9 Keväinen MansikkaKakku
  • 5 6 Keväinen kookoskakku
  • 0 0 Tomaattinen kasvispasta (tosi helppo)
  • 0 0 Opiskelijan kasvispasta
  • 9 7 Keväinen ParsaRisotto
  • 3 7 Keväinen juhlabuffet

Kommentit

Taskuvenus
Ajatus lähti kun oli useita appelsiineja elämänsä loppukaaressa, niitä mehustaessa syttyi ajatus käyttää mehua pastaan, appelsiinista yhdistyi ajatus porkkanaan ja siitä muistui mieleeni porkkanasipulipiirakka jota usein teen, päätin muuntaa sen pastaksi. Joten tässä sitten lopputulos, julkaisen myös tuon käräytetyn pintakuvan, jostain syystä tykkäsimme siitäkin! Maku oli muuten mukavan herkkä ja kevyt. Jäätiin pohtimaan olisiko chili sopinut tähän....joten siksikin resepti talteen jotta voidaan chilillä se myös testata.

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään