Tanelin itsenäisyyspäivän annos

1,5 - 2 h

Raaka-aineet

lihaa
perunaa
sieniä
mausteita

Jaa resepti

Ohje

Itsenäisyyspäivänä on hyvä panostaa ruuan tekoon. Päivän aikana tuli pohdittua tekisikö sitä illalla aikaa vievää evästä vai menisikö natseja vastustavaan mielenosoitukseen. Päädyin lopulta ensimmäiseen vaihtoehtoon kun muistin että joudun seuraavana päivänä menemään töihin ja etten ole vielä saanut lääkäriltä m1 lähetettä.

esivalmisteluina on hyvä ottaa jääkaapista liha huoneenlämpöön noin tuntia tai puoltatoista ennen paistoa. Tällä kertaa lihana sattui olemaan naudan ulkoifleepala noin 700g, joka tuntui kieltämättä köyhän miehen ratkaisulta kun kaverini sattui lähettämään kauppareissuni aikana kuvan sisäfileestä. Pienen kalvojen siistimisen jälkeen palaan otetaan pannun kautta väri pintaan ja sitten se laitetaan uuniin. Pala oli 150 asteisessa uunissa noin 40min ilman paistomittaria, jonka jälkeen se vetäytyi foliossa annoksen kasaukseen asti.

Lihan uuniin laiton jälkeen on hyvä alkaa kuoria ja pilkkoa perunoita. Kattilassa ne saa kiehua niin pitkään että rikkoutuvat ja sitten tehdään perunamuussia. Vedet valutetaan, pottujen sekaan voita ja maitoa ja sitten muussaus survimella. Hienoissa ravintoloissa perunan ja voin välinen suhde on 50/50 mikä on täysin hullua hommaa. näissä muusseissa huono puoli on se ettei itse peruna maistu eli kyseessä on voimuussi. oikea suhde on sellainen että kutakin ainetta sen verran kun tekohetkellä tuntuu. Silloin saa joka kerta hieman erilaisen makuelämyksen.

Perunoiden kiehumisen oheessa pannulle lisätään herkkusienet(tuore) ja kanttarellit(pakastettu). Kuvasta poiketen paistoin ne kuitenkin erikseen sen takia että herkkusienipalat olivat isompia ja kanttarellit olivat jäässä. Pienellä lämmöllä ylimääräiset nesteet pois ja jossain kohtaan voita sekaan. Varsinaista kastiketta tästä ei tule vaan sienilisuke. hitunen mustapippuria sekaan sekä paahdettua seesamiöljyä. Paiston jälkeen sienet kannelliseen astiaan jäähtymään ja odottamaan syöntiä.

Lopuksi tehdään sinappikastike. Eli pannulle voita ja turun sinappia tuubista. kuvassa oleva löräys on siis sinappia eikä ripulia. Tähän lisäksi olutta sekaan sen verran kun raaskii laittaa ja kiehautellaan kastiketta sen verran että nestettä häviää suurin osa ja sinappi hajoaa seokseen. sekaan hieman soijakastiketta ja mustapippuria myllystä. Loppuvaiheessa maizena+vesi seosta suurustetta tuomaan.

Annokseen koristeeksi vielä muutama suolakurkku ja suolakalaa(resepti tanelin graavilohelle löytyy kotikokista).

Erinomainen annos ja ehkä yksi parhaista mitä on tullut tehtyä. Liha olisi saanut jäädä jonkun verran punaisemmaksi. Huonolaatuisessa kuvassa se näyttää hieman ruskeammalta mitä livenä, mutta silti se olisi saanut olla punaisempaa. Virheistä oppii ja kokemusta karttuu.

 

Samankaltaisia reseptejä

  • 2 0 Tanelin uunimunakas
  • 8 2 Tanelin makaroonilaatikko
  • 4 0 Tanelin graavilohi
  • 11 0 Tanelin SPECIAL muussi annos
  • 8 0 Tanelin premium aasia-annos
  • 6 0 Tanelin ruishampurilainen

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään