Tanelin luxus jauhelihakeitto (sosekeitto)

12 - 24 h

Raaka-aineet

jauhelihaa
pottua
porkkanaa
vettä

Jaa resepti

Ohje

Tätä jauhelihakeittoa parempaa et ole syönyt ikinä.

Keiton valmistus aloitetaan laittamalla noin 1,14l vettä kiehumaan. Tämän jälkeen kuoritaan ja pilkotaan porkkanat ja perunat ja laitetaan veden sekaan. Ensin porkkanat, koska niiden pehmenemisessä kestää kauemmin kuin perunoiden. Toki tätäkin voi säädellä sillä minkä kokoista palaa pilkkoo. Loppujen lopuksi tällä ei ole isommin väliä kun tämä lopulta soseutetaan.

Juuresten kiehuessa aloitetaan jauhelihan paisto. Valitsin jauhelihaksi 400g atrian 10% naudan jauhelihaa. Paiston yhteidessä pannulle laitetaan reilu määrä voita ja liha hakataan mahdollisimman pieneksi muruksi. Ei paisteta tummaksi vaan joissain kohdin voi jäädä punertavaa murua. Kevyen paiston jälkeen pannun sisältö kipataan kattilaan.

Tämän jälkeen kattilassa lämmöt pienelle ja viimeistään tässä vaiheessa kansi päälle. Sekaan lihaliemi (knorr fond "du chef" beef), mustapippuria ja suolaa. Seos saa hautua kattilassa pienellä lämmöllä 1,4 tunnin verran. haudutuksen puolessa välissä sekaan laitetaan kähärin mitalla 14kpl valkosipulinkynttä pienittynä.

Haudutuksen jälkeen kattilan sisällä olevien asioiden rakenne rikotaan perunasurvimella. Sitten sekaan laitetaan suurin piirteen desin verran vesi+maizena(1,4 teelusikkaa) seosta suurustamaan keittoa. Tämän jälkeen nopea kiehautus, hämmentelyt ja lämpöjen pois otto. Kattilan kannen alla muhiminen ja jääkaappiin laitto muutaman tunnin päästä kunhan kattila on vähän viilentynyt.

Seuraavana päivänä kun kattilan ottaa jääkaapista niin pintaan on muodostunut rasvakerros, joka kuoritaan ensiksi pois. Sitten kattilasta siirretään niin monta kauhallista ruokaa pienempään kattilaan uudelleen kiehautettavaksi kun on tarkoitus syödä tai tarvittaessa eväsrasioihin, jotka voi ottaa töihin mikrossa lämmitettäväksi. (kiehauttamalla tulee vähän parempaa kuin mikrotettuna)

Lämmityksen (kiehautus tai mikrotus) yhteydessä keittoon lisätään joko aarraa tai vahvaa koskenlaskijjaa pientä lisämakua tuomaan. Koristeeksi voisi laittaa myös tuoretta persiljaa.

 

Keitto on syödessä erittäin suunmukaista ja pitkän haudutuksen ja soseutuksen takia juurekset eivät ole kumimaisia vaan sulavat suuhun maustelitkun makuisina. suurusteen ja juuston sivuvaikutusten myötä tästä ei oikein edes tunnista onko tämä keittoa vai kastiketta mutta hiivatin hyvää ruokaa se kuitenkin on.

 

Samankaltaisia reseptejä

  • 4 0 Maukas jauhelihakeitto
  • 5 0 Jauhelihakeitto
  • 8 2 Tanelin makaroonilaatikko
  • 3 5 Silkkii ja Samettii (sosekeitto)
  • 6 0 Tanelin ruishampurilainen
  • 1 0 Mausteinen jauhelihakeitto

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään