Peltilihapiirakka

8 annosta 1 - 1,5 h

Raaka-aineet

2 rkl Valion voita (1,4 %)
200 g Sipulia
1 tl Sokeria
2 dl Puuroriisiä
5 dl Vettä
Lihaliemikuutio
3 Kananmunaa keitettynä
3 Kananmunaa raakana
400 g Naudan jauhelihaa (17 %)
0,5 tl Suolaa
1 tl Paprikajauhetta
1 tl La Chinatan savupaprikajauhetta
1 tl Rouhittua mustapippuria
1 tl Kuivattua oreganoa
1 tl Kuivattua basilikaa
4 Valkosipulinkynttä
4 rkl Texas Peteä
2 Isoa lehtitaikinalevyä (yhteensä 1,2 kg)
150 g Rainbown luomufetaa
Muna voiteluun

Jaa resepti

Ohje

Peltilihis Välimeren mausteilla.

Lehtitaikinalevyt huoneenlämpöön. Nauta tulee puoli tuntia perässä. Ala hienontamaan sipulia heti kun olet ottanut jauhelihan jääkaapista. Voita pannulle ja levy täysille. Kun se on sulanut, sipuli pannulle, lämpö alhaiselle keskilämmölle, mausta sokerilla ja sekoita tasaiseksi. Anna sen tekeytyä rauhassa samalla kun valmistetaan täytteen muut osat.

Keitä vettä. Ota 5 dl kuumaa vettä talteen ja sulata siihen liemikuutio. Mittaa riisi. Laita nämä kattilaan sipulin viereen, sekoita tasaiseksi. Levy täysille. Kun porisee, laske keskilämmölle. Keitä ilman kantta vartin ajan. Sekoita välillä. Lopputuloksena mehevä riisi, joka on juuri imenyt nesteet itseensä.

Munat voi laittaa keittymään kolmannelle levylle sillä aikaa kun riisi valmistuu, tai vasta sen jälkeen. Kaada valmis riisi kulhon pohjalle. Hienonna / puserra valkosipuli. Kaada pehmeä ja hieman väriä ottanut sipuli riisin seuraksi.

Kuumenna pannu ja paista lihaan pinnat täydellä teholla. Laske hieman lämpöä (3/3 -> 2/3), murenna jauheliha ja lisää suola, pippuri sekä paprikajauheet. Sekoita. Seuraavana kuivatut yrtit mukaan. Kun liha alkaa olemaan kypsää, tiputa 1/3:een ja lisää tuore valkosipuli. Sekoita. Kun se tuoksuu miellyttävästi, siirrä pannu sivuun. 

Murustele puuroriisin ja sipulin sekaan keitetyt kananmunat. Kaada jauheliha joukkoon. Mittaa Texas Pete mukaan. Kerää kolme kananmunaa syvälle lautaselle ja hajota ne haarukalla. Valuta täytteeseen. Sekoita tasaiseksi. 

Uuni 200 asteeseen. Kauli levyt. Siirrä leivinpaperilla oleva pohjalevy pellin päälle ja levitä siihen jauheliha-muna-riisiseos, jätä reunoihin hivenen tilaa. Murustele feta tasaisesti päälle. 200 g raastettu halloumikin toimisi hienosti. Kansilevy nätisti päälle. Laita reunat umpeen, voitele piirakka munalla ja pistele kanteen reikiä haarukalla. Kun uuni on lämmin, siirrä peltilihis lauteille. Pidin puoli tuntia. Kun piirakka näyttää kauniin kullanruskealta, ota pois ja anna levätä. 

Söin lihistä jääkylmän kokiksen kanssa. Paremman kokonaisuuden saa, kun tekee vielä salaatin piirakan kaveriksi. Kokeile esimerkiksi tomaatti-mozzarella-oliivisalaattia. 

Piirakan pinta näyttää kuvassa rosoiselta ja siihen on hyvä syy - laitoin ostoslistaan vahingossa pieniä levyjä isojen sijaan ja kaupassa käynyt luotti sokeasti. Tein helpon huolimattomuusvirheen, mutta onneksi saatiin noista ihan kelvolliset isot levyt aikaiseksi. Melkoista kikkailua. Osta isot, niin pääset helpommalla. 

Tässäkin naudan voi korvata halvemmalla kanan jauhelihalla, joka toimii yhtä hyvin ellei jopa paremmin. Käytä silloin kanaliemikuutiota riisissä ja 2 rkl öljyä vähärasvaisen proteiinin paistamisessa.

Jälkeenpäin tajusin, että kuivattu basilika on aika turha tässä, joten jätä se kylmästi pois.

Samankaltaisia reseptejä

  • 0 0 Chili con carne
  • 1 0 Jamaikalainen kanapiirakka
  • 1 0 Kebabkastike
  • 2 0 Uunilihapiirakat
  • 2 0 Koskenlaskijan fetalasagne
  • 2 0 Makaronilaatikko kanalla

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään