Paistettu Kesäkurpitsa (salaatti)

Reseptiä katsottu 304 kertaa
1 annosta | Valmistusaika 30 - 60 min

Raaka-aineet

Ostoslistalle
Vaaleaa kesäkurpitsaa
Vettä
Suolaa
Extra Virgine oliiviöljyä
(punaviinietikkaa)

Ohjeet

Makedoniassa käsite "salaatti" on aivan toisenlainen, kuin Suomessa. Täällä "mökillä" on niin toisenlainen ruokakulttuuri, josta on joka kerta vain ilo oppia ja josta on myös iloa silmälle, sekä makuaistille.

Lue resepti kokonaisuudessaan, koska siellä on asiatietoa ja vinkkejä, joita voi hyödyntää yleisesti ruoanlaistossa. 

Tämä on hyvin yksinkertainen, mutta hiukan aikaa vievä, koska kesäkurpitsa olisi hyvä käsitellä etukäteen, johon menee hiukan aikaa. Tosin, olen tehnyt myös ilman tuota esikäsittelyyn ja saanut maukkaan lopputuloksen. Ja nyt on ihan pakko sanoa yksi asia ihan suoraan. Se vihreä "Hollannin" kesäkurpitsa ei maistu tässä ollenkaan hyvälle (jos ei maistu oikeastaan muutenkaan).

Yleensä täällä tämä puuhiiligrillataan, mutta koska meillä Suomessa sen mahdollisuus on rajallista, niin tässä on pannuversio - tosin palaan siihenkin mahdollisuuteen myöhemmin reseptissä.

Valmista ensimmäisenä 3% suolavesi ja sen tekemiseen käytä vaakaa, mikä on tarkinta. Eli jos käytät 500g vettä, lisää siihen 1,5g suolaa hyvin sekoittaen, että se sulaa veteen kokonaisuudessaan.  

Leikkaa kesäkurpitsa n. 3mm paksuisiksi siivuiksi ja laita suolaveteen, jossa saavat olla sellaiset 30 minuuttia. Suola on se, joka vetää nestettä ulos kesäkurpitsasta, jolloin siitä tule napakkaampaa. Tiedän, että on hassua ajatella laittaa kesäkurpitsa veteen, jossa se ajatuksellisesti vetistyy, mutta suola tekee tehtävänsä... Siivun paksuus merkitsee paljon, koska ohuempi palaa nopeasti ja paksumpi taas ei myöskään kypsy väriin nähden oikein. 

Valuta kesäkurpitsa hyvin ja kuivaa puhtaalla keittiöpyyhkeellä (pestäessä ei hajusteita tai huuhteluainetta) tai keittiöpaperilla. 

Voitele "pullasudilla" kumpikin siivun puoli oliiviöljyllä ja laita pannulle paistumaan. Kuumennan pannun ensin kuumaksi ja lasken lämpöä hiukan, kun pannu on täynnä. "Mökillä" on teflonpannu ja kotona voisi olla valurautapannu, joka paistaa aivan eri tavalla, puhumattakaan teräspannu tai kupripannu, jotka nekin kaapissa ja rivissä. 

Kuten huomaatte, öljyn käyttö on erittäin maltillista. Siellä käännellessä saatan lisätä sudilla hiukan ripotellen öljyä väliin ja ripottelinkin muutamaan kertaan. Näistä ei haluta rasvassa lilluvia, vaan "salattia" - nippanappa kypsiä - ei raakileita kovalla lämmöllä ja ei mössöjä miedolla lämmöllä. 

Makedoniassa tämä on hyvin yleinen alkupala/lisuke/mezze ja voi tehdä jopa saunan kiukaalla...

Jälkimaustaa voi Fleur de sel- suolalla, oliiviöljyllä ja/tai valitulla etikalla... 

Hyvää Ruokahalua!

FutoMaki/FM

14.06.2012


Kommentit

FutoMaki
Keittäminen on yksinkertaista kemiaa…

Superkokki

Kokeilunhaluisia reseptejä, jotka vaativat myös kokilta enemmän.