Varhaiskaali-pekonisalaatti

1 annosta 15 - 30 min

Raaka-aineet

Varhaiskaalia
Pekonia
Sipulia
Majoneesia
Suolaa
Sokeria
Mustapippuria myllystä tai huhmareesta
Lehtipersiljaa
Optional:
Etikka oman valinnan mukaan
Ruokaöljyä

Jaa resepti

Ohje

Taas resepti, jossa ei ole määriä? Kyllä, tämä on suuntaa antava, mutta riippuu täysin omasta mausta, joten muokkaa suulle sopivaksi... Opin ruoanlaiton isoäidiltäni, jossa ei mittailtu - käsituntuma, hyppystuntuma - Ymmärrän kokemuksesta, miten raaka-aineet reagoivat toisiinsa, miten rakenteet muuttuvat ja ajoitus... Siksi yritän korostaa asioita itse valmistusohjeissa, joka kannattaa aina lukea ajatuksella loppuun - ja jos oma moottori lähti jo käyntiin, niin seuraa instiktiivistä intohimoa tehdä, kuten itse haluat... 

En ole suuri fani raskaista kastikkeista nykyään - juuri sen verran, että raaka-aineet kostuvat ja saavat makua, mutta jokainen tavallaan. 

Pohjana on itsetehty majoneesi, jonka resepti linkitettynä. 

Leikkaa pekoni haluamaasi tuottoon ja aloita paistaminen kylmällä pannulla. Aloita kaalin leikkaaminen mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Kuvassa näkyy, kuin olisi paksu siivua joukossa, mutta se on optinen harha johtuen kaalin rakenteesta. 

Laita kulhonpohjalle hiukan majoneesia ja kaali päälle. Mausta mustapippurilla, mutta älä lisää vielä suolaa tai sekoita. Muista sekoittaa pekonia, mutta leikkaa myös sipuli ohuiksi suikaleiksi. Kun pekoni on haluamasi rapeaa, poista pannulta keittiöpaperin päälle jäähtymään, mutta säästä rasva, koska siinä paistetaan sipulit. Jos käytät ns. American pekonia, joudut ehkä poistamaan puolet rasvasta. 

Laita sipulit paistumaan. Kun ne ovat saaneet hiukan väriä, lisää hiukan sokeria ja suolaa pannulle ja jatka paistamista, kunnes sipuli ovat kauniin ruskeita - sokeri karamellisoituu ja antaa lisää makua. Suola irroittaa nestettä sipulista, joka haihtuu paistettaessa ja sipulista tulee hiukan napakampaa. 

Kun sipulit ovat valmiita, tarkista rasvan määrä. Mahdollisimman paljon rasvaa tulee jäädä pannulle, koska liikaa  tuota rasvaa salaatissa jättää helposti rasvakelmun kitalakeen, joka on aika epämiellyttävä - tämä ei ole kannanotto terveellisyyteen, vaan ainostaan makuun ja suutuntumaan - syömisen elämykseen.

Leikkaa lehtipersilja ja sitten kaikki kulhoon nostellen lusikoilla tai kumilastalla käännellen. Maista ja lisää suolaa tai/ja etikkaa tarvittaessa. Itse en tarvinut etikkaa tai ruokaöljyä. Hiukan lisäsin vegetaa, mutta vain hiukan.

Tämä menee ihan lounaana (omassani kivasti pekonia joukossa) reippaasti annosteltuna paahdetun leivän välissä tai iltapalana... Tosin, käytä välittömästi - muuten lässähtää melko nopeasti. 

Hyvää Ruokahalua!

FutoMaki/FM

Skopje, 17.05.2021

 

Samankaltaisia reseptejä

  • 6 3 Nopea kaalisalaatti
  • 10 9 FM Kinkku-juustorulla
  • 6 5 Maggarasalde
  • 5 3 Pekoni-Pinaatti-Perunasalaatti
  • 6 2 Kesäinen Makkarasoppa
  • 7 4 My Venetian- salaatti

Kommentit

FutoMaki
Helppo tehdä ja maukasta ihan paahdetun leivän välissä - lisäksi voi tuikata esimerkiksi kanaa valitussa muodossa tai mortadellaa...

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään