Lihapiirakka / Lihariisikukko

Reseptiä katsottu 394 kertaa

Raaka-aineet

Ostoslistalle
3 dl maitoa
1 rkl fariinisokeria
1,5 tl suolaa
25 g hiivaa (kuivahiivaa vähän vajaa pussillinen)
vehnäjauhoja
sämpyläjauhoja tai hiivaleipäjauhoja
50 g voita
Täytteeseen:
400 g jauhelihaa (paras tulee sika-naudasta)
2-3 kpl keltasipulia
1 rkl hunajaa
3 dl keittämätöntä puuroriisiä joka keitetään n.7dl vettä
1 dl smetanaa tai esim. ruohosipuli-ranskankermaa
2 kpl kananmunaa (raakaa)
n.2 tl suolaa
mustapippuria rouheena

Ohjeet

Tällä ohjeella valmistetaan täyttävä, erilainen lihapiiras. Jos olet kyllästynyt niihin ohuisiin, joka juhlissa ja kahvipöydissä tarjottaviin voitaikinaan leivottaviin kuiviin piirakanpalasiin, joista murustuu kaikki riisit pitkin lautasta ja syliä, on tämä sinua varten!

 

Taikina valmistetaan kuten tavallinen hiivataikina eli lämmin neste+hiiva, maustetaan ja lisätään sokeri hiivan ravinnoksi sitten vehnäjauhoja niin paljon että syntyy velli mitä voi vatkata. Aikansa vatkattua sitkoa alustetaan sekaan joko hiivaleipä- tai sämpyläjauhoja. Sämpyläjauhoista tulee rouheinen ja helppo leikata. Tarkoituksena saada varsin kiinteä, ei silti kivikova taikina, ainakin tottuneet leipojat tiedätte mistä kysymys. Kuvittelette vielä kaulivanne sitä joskus. Sitten vaivataan pehmeä rasva ja taikina kaappiin kohoamaan!

Sillä välin tehdään täyte: Jauheliha ja hienonnettu sipuli ruskistetaan (olen hifistellyt ruskistamalla toisen sipulin yhdessä jauhelihan kanssa ja lisännyt toisen ruskistamisen jälkeen kuvitellen että raaempana antaa eri lailla makua). Sitten maustetaan seos hunajalla ja pippurilla. Hunaja ei välttämätön vaan antaa hienon maun.

Samaan aikaan keitetään riisi ja lopulta yhdistetään nämä esimerkiksi riisin kattilaan. Painelen seoksen kattilan seiniä varten että jäähtyy äkkiä.

Jäähtyneeseen täytteeseen lisätään suola, smetana ja kaksi raakaa kananmunaa niin että viimeisestä jää pieni tippa voiteluun (rikon munat voin astiaan ennen lisäämistä, väitelen siis tarkalleen ottaen voi-munaseoksella).

Taikina leivotaan joko yhdeksi tai kahdeksi soikeaksi tai neliskulmaiseksi levyksi, joiden keskelle kasataan korkea keko täytettä. Kantikkaassa levyssä päädyt taitetaan ja taitetaan sivut täytteen päälle, vesitilkalla liittäen tasaiseksi. Soikea ummistetaan kuin kalakukko. Saumapuolen voi kääntää peltiä vasten jos pelkää että "laulaa" uunissa. Voidellaan ja muutama reikä haarukalla.

Paistetaan 200 asteessa n. 30 minuuttia, peitettävä jos ruskistuu liikaa. Annetaan jäähtyä liinan alla.

 

Tästä tulee kiinteätäytteinen, mehevä piiras. Paranee vain jos lämmität uudestaan ja muuttuu kiinteämmäksi kun et auo piirakkaa sitä heti uunista otettuasi. Soveltakaa rauhassa, niin minäkin olen tälle ohjeelle tehnyt kun raakaversion siitä joskus sain. Hyvin harva aine kiveen hakattu, kerran tein ohrasta täytteen. Sieniäkin laitoin kerran. Kaali, kinkkukuutiot, perunamuusin tähteet... Tuonne voi tunkea mitä vain ja lähes minkä tahansa kanssa.


Kommentit

Kokki_poika
Kokeilkaa rohkeasti, ei ole niin työläs tai aikaa vievä kun yleensä pelätää. Limittämällä työvaiheet saan itse tehtyä joutuisasti ja toisekseen ei vaadi aktiivista työtä kuin pienet hetket taikinan alustamisessa ja leipomisessa sekä täytteen teossa.