Syksyiset etikkamuikut

2 annosta yli 24 h

Raaka-aineet

600 gr Perattuja / puhkottuja isoja muikkuja
2 rkl suolaa
400 gr sokeria
4 dl etikkaa
6 rkl murskattua mustapippuria
2 kynttä Ohueksiviipaloitua valkosipulia
3 kpl laakerinlehteä
5 rkl kuivattua tilliä
1 punasipuli

Jaa resepti

Ohje

ETIKKAMUIKUT

  • Suolaa tuoreet, peratut, isot muikut jääkaapissa pari tuntia, tai vaikkapa yön yli. Tasaisen suolauksen voi tehdä esim. muovipussissa. Muikkuja ei pidä liottaa vedessä. Yleensä huuhteminenkin on turha juttu. Kaupassa myytävät peratut muikut ovat parhaimmillaan ilman vettä.

Asettele muikut laakeaan astiaan, jonka voit myöhemmin sulkea tiiviisti. Laita viileään odottelemaan. Kalat ovat tarjoiltaessa tanakoita (jäykkiä), jonka takia on hyvä latoa muikut kauniisti riviin. On tärkeää, että kala pysyy kylmänä koko käsittelyn ajan.

  • Kiehauta sokeri ja mausteet vesitilkassa. Lisää suikaloitu sipuli. Anna vielä kiehahtaa kerran ja lisää etikka. Vielä nopea kuumennus, ja kaada varovasti kuuma liemi kalojen päälle.
  • Tässä vaiheessa sipulisuikaleita ja muita mausteita voi asetella kahdella lusikalla muikkujen väliin. Kalan rakenne muuttuu pinnasta pehmeäksi, joten helpompi vaihtoehto onkin heilutella tiivistä marinointiastiaa kevyesti myöhemmin.
  • Nyt, kun kuuma mausteliemi on kaadettu siten, että kaikki kalat ovat peittyneet, tärkeää on nopea jäähdytys.
  • Tiiviisti suljettu laakea astia jäähtyy pakastimessa kymmenessä minuutissa oikeaan lämpötilaan. Pakastin kyllä kestää sen.
  • Nyt täytyy laittaa munakello soimaan. (10 min). Pakastuminen ei ole tarkoitus, vaan nopea jäähtyminen. Sitten pakastimesta jääkaappiin valmistumaan.
  • Tanakat muikut voidaan tarjoilla jo seuraavana päivänä, mutta herkullisinta syksyinen etikkamuikku on parin päivän tekeytymisen jälkeen.

Muikut syödään useissa juhlissa (rapujuhlien tyyliin) vapaamuotoisesti käsin. Siihen tarvitaan tietysti reilusti talouspaperia käsiä varten.

Piireissä joissa lauletaan hillitymmin, etikkamuikkuja on syöty veitsellä ja haarukalla, jossa muikuista löytyvä mäti, on korvannut soitannon.

Tyyli on siis vapaa.

Herkullisia kalahetkiä

-Kari

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

karilorit
Muikku ja silakka ovat syksyllä parhaimmillaan. Niin pyytäjän, kuin syöjänkin näkökulmasta. Hieno tapa, ottaa meren viljasta kaikki irti on, suolata, kuivata, tai muuten säilöä kala. Etikassa säilöminen on helppoa, ja herkullinen tapa käsitellä kalaa.

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään