Macarons

20 annosta

Raaka-aineet

100 g Kananmunan valkuaista
110 g Mantelijauhetta (Sallinen)
200 g Tomusokeria
25 g Sokeria
Kinuskikreemi täytteeksi
30 g Huoneen lämpöistä voita
0,5 dl Tomusokeria
70 g Philadelphia maustamatonta tuorejuustoa
3-4 rkl Valmista kinuskikastiketta (tuubissa myytävää)

Jaa resepti

Ohje

 

 

Valmistus:

1. Mittaa siivilöity mantelijauhe ja tomusokeri omaan kulhoon ja sekoita. (Itse olen käyttänyt Sallisen mantelijauhetta ja laiskana en ole edes siivilöinyt. Vaikuttaa siihen ettei macaronin pinta ole ehkä niin sileä paiston jälkeen mutta ei mielestäni muuta merkitystä. Hyvin onnistuu siis näinkin.)

2. Vatkaa valkuaisia ja kun ne alkavat muodostaa kevyttä vaahtoa, lisää hieno sokeri vähän kerrallaan ja vatkaa vaahto kiiltäväksi marengiksi (vaahto on sopivaa kun se muodostaa huippuja vatkaimia nostettaessa, varo kuitenkin ylivatkaamista).

3. Sekoita tomusokeri-mantelijauhoseos vaahtoon käännellen ensi nopeasti ja sitten tahtia hidastaen. Lisää mahdollinen väri puolessa välissä kääntelyä. Itse olen lisännyt pastaväriä nokareen jo mantelijauheen ja tomusokerin kanssa samaan astiaan ja lisännyt kaikki kerralla marenkivaahtoon. (Seoksen pitäisi olla sopivaa kun vedät veitsellä viillon taikinaan ja 10 sekunnissa kuvio häviää ja taikinan pinta tasaantuu. Mikäli taikina tuntuu vielä liian paksulta, kääntele sitä pari kertaa ja kokeile uudestaan.)

4. Siirrä taikina pursotinpussiin ja pursota leivinpaperilla peitetylle pellille haluamasi kokoisia taikinaympyröitä (esim. n. 3 cm halkaisijaltaan). Pursotettuasi pellillisen kopauta peltiä kevyesti muutaman kerran pöytäpintaa vasten.5. Anna taikinan levätä 30-60 min ennen paistamista. Leivoksiin pitää tulla nahkea pinta eli kuorettua ennen uuniin laittoa. Anna siis levätä siihen asti kunnes pinta kuorettunut.

6. Paista 150°C:ssa n. 15min. Omassa uunissani riittää 140 astetta, eli oikea lämpötila löytyy vain kokeilemalla. Kuoren tulee irrota leivinpaperista aika vaivattomasti hieman jäähtyneenä. Jos ne eivät irtoa niin paistoaikaa kannattaa pidentää.7. Jäähdytä kuoret täysin ennen täyttämistä.

-Jos taikinamassa on liian löysää ei se kohoa kauniisti uunissa, macaronin jalka voi esim. levitä tai jalkaa ei tule ollenkaan. Sen kuuluu muodostua nätisti kuoren alaosaan ilman että leviää sivuille. 

Tärkeää:

-Liian paksuun massaan voi jäädä huippuja jotka eivät tasoitu. Kuorettaminen on tärkeää, sillä jos pinnan ei anna kuorettua, voi macaron kuoret halkeilla suurella todennäköisyydellä. Niin moni asia voi mennä pieleen, joten ole tarkkana. 

Kiertoilma voi saada kuoret menemään vinoon ja leviämään. Tämä ei toki tarkoita etteikö kuoret voisi onnistua kiertoilmallakin, itselläni ei ole siitä pahemmin kokemusta niin en voi sen enempää asiasta sanoa. 

-Jos uuni tai pelti on vino voi myös macaronsin jalasta tulla vino. Sisäilman kosteus voi myös vaikuttaa näiden leivoksien onnistumiseen, lähinnä kuorettumiseen.

Kinuskikreemi:

Vatkaa voi ja tomusokeri sähkövatkaimella tasaiseksi vaahdoksi muutaman minuutin ajan. Lisää joukkoon tuorejuusto ja kinuskikastiketta haluamasi määrä.

Pursota tai lusikoi kreemi macaron kuoren tasaiselle puolelle ja laita päälle toinen kuori. 

Macaron leivokset voit täyttää myös esim. hillolla, curdilla tai muulla haluamallasi kreemillä. Kuvan macaron-leivokset olen koristellut kultaisella elintarvikemaalilla. 

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään