Kuningas Salomon hummus

Reseptiä katsottu 885 kertaa
Valmistusaika 1 - 1,5 h

Raaka-aineet

Ostoslistalle
225 g kuivattuja kikherneitä
1 rkl ruokasoodaa
7 kpl isoja valkosipulinkynsiä
1,2 dl oliiviöljyä
1,2 dl tahinia
0,75 dl tuoretta sitruunamehua
1/4 tl juustokuminaa
1/2 tl suolaa
paprikajauhetta koristeeksi
0,6 dl hienonnettua persiljaa
pitaleipää

Ohjeet

1.

Laita kikherneet ja ruokasooda astiaan, lisää vettä 5 cm kikherneiden yläpuolelle. Liota jääkaapissa yön yli. Valuta ja huuhtele kylmässä vedessä.

2.

Laita liotetut kikherneet uuteen veteen, jota on 5 cm kikherneiden yläpuolella. Lisää kuorimattomat valkosipulinkynnet, kuumenna kiehuvaksi. Keitä hiljaisella tulella, kunnes herneet ovat pehmeitä, noin 40 minuuttia. Valuta ja ota talteen 10 rkl eli 1,5 dl keitinvettä ja 2 rkl kikherneitä. Huuhtele kikherneet kylmässä vedessä. Kuori keitetyt valkosipulinkynnet.

3.

Soseuta tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella kikherneet, 1,2 dl talteen otettua keitinvettä, 0,6 dl oliiviöljyä ja kuusi valkosipulinkynttä. Lisää juustokumina sekä 0,6 dl tahinia ja 0,6 dl sitruunamehua ja jatka soseuttamisesta, kunnes hummus on samettista. Mausta hummus suolalla ja laita tarjoiluastiaan.

4.

Pyyhi valmistusastia. Lisää loput 0,6 dl tahinia, 0,6 dl oliiviöljyä, 2 rkl keitinvettä, 1 rkl sitruunamehua ja viimeinen valkosipulinkynsi ja soseuta majoneesimaiseksi. Kätevää on tehdä tämä myös erillisessä pikku astiassa sauvasekoittimella.

5.

Tee hummuksen keskelle kauhalla syvennys ja sekoita viimeksi valmistamasi seos siihen. Ripottele hummuksen päälle juustokuminaa ja paprikaa. Koristele talteen ottamillasi kokonaisilla kikherneillä ja persiljalla. Tarjoile pitaleivän kanssa.

 

 


Kommentit

jylikosk
Ohje pohjautuu melko suoraan verrattomaan israelilaiseen reseptiin, joka on julkaistu osoitteessa https://www.foodandwine.com/recipes/israeli-hummus-with-paprika-and-whole-chickpeas-cocktails-2009. Valmistusaineiden määrät ovat hieman poikkeuksellisia Suomen mittayksiköiksi suhteellisen tarkasti muutettuina.