Kuivaliha

Reseptiä katsottu 595 kertaa

Raaka-aineet

Ostoslistalle
1 kg Naudan sisäpaistia
1 plo Teriyaki-kastiketta
1 plo Chili-kastiketta

Ohjeet

1. Leikkaa naudanpaistista n.5mm paksuja siivuja syiden vastaisesti haluaamasi kokoon. Liha on helpompi leikata jos annat sen olla pakkasessa pari tuntia ennen leikkaamista. Itse käytin naudan sisäpaistia, jonka rasvapitoisuus pitäisi olla noin 2% luokkaa, mitä vähemmän sen parempi.

2. Laita leikatut siivut marinaadiin vaikka muovipussiin ja jätä vuorokaudeksi jääkaappiin marinoitumaan.

3. Kuivaa lihat marinadista talouspaperin avulla. Mitä paremmin saat kosteuden pois, sitä nopeammin ja tasaisemmin lihat kuivuvat uunissa.

4. Seivästä kuivatut lihanpalat kostutettuihin puisiin grilli- tai hammastikkuihin ja asettele ne uuniritilälle roikkumaan kuvan osoittamalla tavalla. Suosittelen varmuuden vuoksi laittamaan "rasvapellin" lihojen alle jottei uuni sotkeennu.

5. Anna lihojen olla uunissa noin 40 asteessa 7-9 tuntia, riippuen lihojan paksuudesta. Muista pitää uunin luukku hieman raollaan koko kuivauksen ajan jotta kosteus pääsee poistumaan. Itselläni oli tulitikkuaski luukun välissä ja käytössä kiertoilma.

6. Testaa lihojen rakenne, kun lihan punertava väri on hävinnyt ja katkaistaessa liha on tarpeeksi sitkeää, tämän jälkeen lihoihin voi sivellä haluamaasi kastiketta, itse käytin Texaspete-kastiketta, joka ilmeisest on tarkoitettu enemmänkin siiville. Parhaita ovat öljyttömät tomaatti/chilipohjaiset kastikkeet.

7. Valmiit suikaleet voi kätevästi vaikka leikata saksilla sopivan kokoisiksi lastuiksi ja sen jälkeen sulkea sopivan kokoisiin pusseihin haluamiisi kokoihin. Itse tein 1.3kg lihanpalasta 530g kuivalihaa, jonka jaoin viiteen eri pussiin. Säilyy harvinaisen kauan jääkaapissa, tarpeeksi kauan myös huoneenlämmössä.

 


Kommentit

Arkiruoan ahertaja

Maukkaita ja edullisia reseptejä kiireiseen arkeen.