14 339
14 339

Raikas Kanasalaatti

2 annosta Alle 15 min

Raaka-aineet

1 haudutettu kanankoipi
½ sipuli
1 pieni punainen tuore chili
1 kurkku
ruukullinen tuoretta korianteria (varret ja lehdet)
Kastike:
2 valkosipulin kynttä
2 rkl auringonkukka- tai maapähkinäöljyä
1 rkl sokeriruokoetikkaa
½ rkl limetin mehua
1 tl Nam Pla- kalakastiketta (voi korvata suolalla)
2 tl tomusokeria
Lisäksi:
2 rkl suolapähkinöitä
korianterin lehdet

Jaa resepti

Ohje

Kanankoiven kypsennytstä ei ole laskettu valmistusaikaan, koska tämä salaatti tehdään ns. rippeistä.

Kanankoiven voi korvata grillibroilerin rippeillä, kananrinnalla, porsaan- naudan- tai lampaanpaistin rippeillä. Ei mielellään savustettua / palvattua lihaa - ei oikein sovi mauiltaan yhteen. 

Perkaa tarvittaessa ja leikkaa / revi liha haarukkapaloiksi. Kuori sipuli ja leikkaa ohuiksi puolirenkaiksi. Leikkaa chili ohuiksi renkaiksi. Leikkaa kurkku vinoon paksummiksi siivuiksi ja sitten siivut pituussuunnassa tikuiksi. Ei liian paksua ja leveetä, mutta ei myöskään liian ohutta - En poistanut kurkusta siemeniä, koska kurkun keskusta luo lisää kastiketta ilman, että pitäisi lisätä vettä. 

Leikkaa korianterin varret 2-3 cm paloiksi eli karkeasti ja käytä rohkesti salaattiin, koska varsissa on todella makua. Lehdet leikataan myöhemmin, että niiden täysi aroma tulee salaatissa esille tarjoiltaessa ja syödessä.

Sekoita edellämainitut kevyesti keskenään ja siirry valmistamaan kastike.

Kuori valkosipuli ja leikkaa hienoiksi kuutioiksi. Jos käytät valkosipulimurskaajaa, jota en suosittele, niin yksi kynsi riittää. Laita kulhoon, jossa teet kastikkeen. Kaada päälle heti ja ensin ruokaöljy. Näin suljet eteeriset öljyt eli myös maun niin, ettei se haihdu valkosipulin oxidoiduttua - maksimi maku ja aromi. 

Lisää etikka ja limetin mehu. Käytän usein salaateissa juuri tuota ruokosokerietikkaa, koska se on mieto maultaan, mutta tekee tehtävänsä taustalla. Varsinkin silloin, kun käytän myös sitruuna- tai limettimehua, niin pystyn vähentämään sitä ylimääräistä hedelmällisyyttä käyttämällä tätä etikkaa.

Lisää kalakastike. Merkistä riippuen, ne ovat hyvin erilaisia, joten kannattaa aloittaa pienemmällä määrällä ja maistaa. Lisää tomusokeri. Tomusokeria käytän siksi, että se sulaa kastikkeeseen nopeasti ja tasaisesti - näin kastike valmistuu nopeammin ja vähemmällä vaivalla.

Maista kastike ja lisää makusi mukaan aineosia. Sekoita hyvin ja kaada salaatin päälle. Kääntele salaattia hyvin, mutta hellästi, että salaattikastike on kaikkialla.

Anna salaatin hetki levätä ja ottaa kastikkeen maut itseensä ja murskaa tässä välissä suolapähkinät. 

Käytän isoa kivimorttelia. Morttelia täytettäessä pähkinät murskataan, mutta ei "hierota". Työn voi tehdä myös veitsellä hienontaen, mutta se on aika sotkuista, jos pähkinät lentelee ja kierii ympäriinsä. Pähkinät voi laitta pakastepussiin ja murskata esim. kaulimella, puisella muusinuijalla tai lihanuijalla. Pienellä, paksumpipohjailella kasarillakin se käy.

Nyt hienonna korianterin lehdet ja lisää salaattin. Sekoita hyvin ja laita esille. Ripottele pähkinöitä päälle makusi mukaan.

Hyvää Ruokahalua!

Alleviivauksissa on VINKKEJÄ, jos niitä kuka haluaa. Reseptit ovat sinnepäin, koska keitän ihan hyppystuntumalla. 

 

Helsinki 04.12.2017

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

FutoMaki
Tässä on raikkautta ja rapeutta - Makuja ja meninkiä... Helppo tehdä nopeasti...

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään