Rinkilämunkit ja hillomunkit

Reseptiä katsottu 22 474 kertaa
Valmistusaika 1,5 - 2 h

Raaka-aineet

Ostoslistalle
5 dl maitoa
50 g (1 pala) hiivaa
1 tl suolaa
1 1/2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
2 munaa
13-14 dl vehnäjauhoja
100 g voita
kypsentämiseen:
1 l rypsi- tai auringonkukkaöljyä
Pinnalle:
sokeria

Ohjeet

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, sokeri, kardemumma ja munat. Lisää taikinaan osa vehnäjauhoista ja vatkaa hyvin. Alusta loput vehnäjauhoista taikinaan. Lisää sulatettu ja jäähdytetty voi ja vaivaa tasaiseksi. Kohota taikinaa liinan alla noin 45 min.

Leivo kohonneesta taikinasta pieniä pyöreitä pullia. Kohota liinan alla noin 20 min.

Kuumenna öljy valurautakattilassa. Öljy on sopivan kuumaa, kun nokare taikinaa ensin painuu pohjalle, mutta kohoaa sitten pintaan ja ruskistuu kauniisti noin minuutissa. Meillä sopiva lämpö hellalla on nelosella.

Jos haluat tehdä hillomunkkeja, paina pyöreää pullaa jollain tasaisella niin, että siitä tulee hieman litteämpi. (Näin munkki paistuu rasvassa tasaisemmin, eikä pyöri holtittomasti ja paistu epätasaisesti.) Jos haluat tehdä rinkilämunkkeja, paina etusormet pullan keskeltä yhteen ja pyörittele pullaa sormien välissä niin, että reikä pullan keskellä on noin 5 cm.

Kypsennä munkkeja muutama kerrallaan koon mukaan 6-10 min. Käännä munkit kerran kypsymisen aikana. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle. Sokeroi rinkilämunkit. Pursota hillomunkkeihin hillo sisään pitkänomaisella tyllalla ja tämän jälkeen pyörittele sokerissa.

Jos munkit kypsyvät liian nopeasti eli taikina on sisältä raakaa ja pinta on tumma, pienennä lämpöä. Jos taas rava on liian haaleaa, munkki ei saa väriä, jää raa\'aksi tai siitä tulee kuiva. Lisää lämpöä hieman.


Katso Kotikokin videovinkki

Kommentit