Vappumunkit- ja rinkilät

Reseptiä katsottu 28 590 kertaa

Raaka-aineet

Ostoslistalle
Taikina (noin 30kpl):
200 g voi- tai margariinisulaa
5 dl maitoa
2 ps kuivahiivaa (tai 1pkt hiivaa)
2 dl sokeria
2 tl kardemummaa
2 tl suolaa
2 munaa
15 dl vehnäjauhoja
Paistaminen:
1 l rypsiöljyä/kookosrasvaa
Pinnalle:
sokeria

Ohjeet

Taikinan valmistus:

1. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon. (Jos käytät kuivahiivaa, sekoita hiiva jauhojen joukkoon ja etene muilta osin reseptin mukaan) Lisää joukkoon munat, sokeri, mausteet ja osa jauhoista. Sekoita tasaiseksi. Alusta loput jauhoista kunnes taikina irtoaa reunoilta. Lisää viimeisenä voi.

2. Kohota taikinaa esim. vesihauteessa liinalla peitettynä noin 45 min.

Munkkien/ rinkelien leipominen:

1.Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikinasta pitkä tanko ja jaa se osiin siten, minkä kokoisia munkkeja haluat paistaa. Huomioitavaa kumminkin on, että munkit kohoaa sekä kohottamisen että paiston yhteydessä, eli ei kannata tehdä niistä tässä vaiheessa vielä kovin isoja ;) Jätä taikinasta pieni nokare sivuun koekappaleeksi paistovaiheeseen.

2. Pyöritä taikinasta pyöreitä pullia. Jos haluat tehdä rinkilöitä, paina pullan keskelle sormella reikä, ja heiluta sormea niin kauan että aukko on venynyt riittävän suureksi. Kohota munkkeja noin 30 minuuttia.

Paistaminen

1. Laita laakeaan teräs/valurautakattilaan öljyä sen verran, että munkit eivät kelluessaan pääse koskemaan pohjaan. Kuumenna öljyä 180 asteiseksi, niin että öljy alkaa \'liikkua\' ja siitä alkaa nousta vähänkään höyryä. Väännä lieden tehoa pienemmälle ja kokeile pienellä taikinan palalla. Öljy on oikea lämpöistä, kun pikkumunkki paistuu valmiiksi minuutissa. Liian kylmässä öljyssä munkki valahtaa pohjalle ja liian kuumassa kuori kypsyy mutta sisällys ei.

2. Nosta munkki öljyyn varovasti esim. reikäkauhalla. Paista koosta riippuen 2-4 munkkia kerrallaan. Kun ensimmäinen puoli on kauniin ruskea, käännä munkki toisinpäin. Kun molemmat puolet ovat kypsyneet, nosta munkki reikäkauhalla lautaselle talouspaperin päälle.

Sokeroiminen

1. Pyörittele munkkeja sokerissa heti kun pystyt käsittelemään munkkia sormissasi. Sokeri tarttuu pintaan parhaiten heti tuoreeltaan. Voit laittaa munkin myös esim. muovi/paperipussiin ja heilutella, kunnes sokeri on tarttunut joka puolelle.


Kommentit