Sitruuna-marenkipiiras

8 annosta

Raaka-aineet

Pohja
175 g vehnäjauhjoja
100 g kylmää voita paloina
1 rkl tomusokeria
1 keltuainen
1 rkl kylmää vettä
Sitruunatäyte
2 rkl maissitärkkelystä
100 g hienoa sokeria
2 sitruunan raastettu kuori
1,25 dl tuorepuristettua sitruunamehua
1 appelsiinin mehu (tai kolmen mandariinin)
85 g voita
3 keltuaista
1 kokonainen kananmuna
Marenkipäällyste
4 valkuaista
200 g hienoa sokeria
2 rkl maissitärkkelystä

Jaa resepti

Ohje

Pohja

Nypi jauhot, kylmä voi, keltuainen (ota valkuainen talteen marenkia varten) tomusokeri ja ruokalusikallinen vettä yhteen taikinaksi. Alusta taikinaa painamalla sitä kämmenellä itsestäsi pois päin, kunnes taikina on mukavan sileää ja pehmeää. Jauhota työtaso ja kauli taikina pyöreään muotoon.

Voitele piirasvuoka ja nosta kaulittu taikina sen päälle. Painele taikina huolellisesti pohjalle ja reunoille (taikina saattaa välillä murentua, ei haittaa mitään, paikkaile vaan sitä tahtia). Nosta kylmään noin tunniksi.

Painele pohjaan reikiä haarukalla, peitä foliolla (laita painoksi esim. muutama lusikka) ja paista 200-asteessa 15 minuuttia, poista folio ja paista vielä noin 5 minuuttia. Nosta pois uunista.

Täytteen valmistus

Mittaa pieneen pinnoitettun kasariin maissitärkkelys, sokeri, raastettu sitruunan kuori ja sitruunan mehu. Kuumenna koko ajan sekoittaen ja lisää mukaan myös puristettua appelsiinin mehua ja vettä sen verran, että nestettä on yhteensä 2dl. (Eli appelsiinin mehu ja loppuosa vettä.) Sekoita koko ajan ja kun keitos pulpahtaa, nosta sivuun ja vatkaa mukaan voi. Sekoita keltuaiset (valkuaiset talteen marenkia varten) ja yksi kokonainen kananmuna keskenään sekaisin ja lisää keitokseen hyvin sekoittaen. Nosta vielä hetkeksi levylle edelleen jatkuvasti hieman sekoittaen. Nosta kasari sivuun levyltä, kun seos on paksuuntunut, älä anna kiehua. 

Marenki

Vatkaa valkuaisia sähkövatkaimella, kunnes siitä muodostuu pehmeät huiput. Lisää sokeria mukaan ruokalusikallinen kerrallaan koko ajan vatkaten. Puolessa välissä mittaa mukaan maissitärkkelys ja sen jälkeen taas loppuosa sokerista pikkuhiljaa. Vatkaa kovaksi ja kiiltäväksi marengiksi. 

Kootaksesi piiraan, lämmitä sitruunatäytettä hetki levyllä, kaada piirakkapohjan päälle. Nostele marenkikasoja piirakan reunoille ensin ja levitä varovasti kohti keskiosaa, varo, ettei marenki uppoa. Kokoa loppu marenki piiraan keskelle ja tee siihen halutessasi huippuja. Voit myös pursottaa marengin tiiviisti. 

Paista 180-asteessa noin 20 minuuttia.

Jäähdytä piiras kunnolla ennen tarjoamista.

 

Samankaltaisia reseptejä

  • 18 8 Sitruunaiset kierreleivokset (G)
  • 4 4 Sitruunapiiras
  • 2 3 Lumen alla kevät
  • 36 24 Appelsiini Pikkuleivät
  • 4 1 Sitruunaperhos vuokaleivokset
  • 4 7 Sitruunainen piirakka

Kommentit

aromaticum
Tämä jumalten herkku vaatii hieman hikeä, mutta on sen arvoinen. Pohja kannattaa valmistaa jo aamulla, tai edellisenä iltana. Sopii varsinkin kesäaikaan kuin nakutettu :) Leivontailoa!

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään