Sima ohje,

Raaka-aineet

500 G Fariinisokeria
500 G Taloussokeria
4 L Kylmää vettä
4 L Kuumaa vettä
3 Kpl Sitruunoita
Vähän Tuorehiivaa Buranan kokoinen pala
Jonkun verran 100 Rusinoita

Jaa resepti

Ohje

Monesti saa netistä lukea kysymyksiä siman valmistuksesta,joten ajattelin kaikkiin kysymyksiin—ainakin melkein—vastaten kirjoittaa oman ohjeeni tänne

•aloita siitä,että kyymennat 4 litraa vettä isossa kttilassa kiehuvaksi (tämä siksi, että skokeri liukenee siihen helpommin).

•Kun sitten olet kuumentanut veden, laita sokerit sankoon ja raasta sitruunoiden KELTAINEN OSA KUORESTA mukaan. Valkoinen on kitkerää.

•Kaada kuuma vesi sokereiden ja kuoren päälle. Sekoita jollain isolla (tai pienellä,mutta voi olla hankalaa).

•Kun sokeri on liuennut ja sekoitettu, kaada kylmät 4 lirtraa vetta sekaan. Tässä vaiheessa sen pitäisi olla kädenlämpöistä/haaleaa (37°c-40°c) jos ei ole, odota kunnes on, sillä hiiva kuolee kuumemmassa.

•Kun seos on haaleaa, kuorituista sitruunoista puristetaan kaikki mehu joukkoon ja ja ne jäljelle jäävät rippeet pilkotaan pieneksi ja sekaan vain.

•Ota lasiin puolen desin verra litkua ja sekota hiiva siihen.

•Eli hiivan määrä. Sen kuuluu tuntua naurettavalta ja sitä se onkin. Älä siis mene oman pään mukaan vaikka määrä tuntuisikin pieneltä. Se on semmonen "buranan kokoinen"pala. Kaikki on varmaan joskus maistanut semmoisen 400mg tabletin :). Kun olet sen (siis hiivan ei burana) liuottanut pieneen määräään litkua, kaada se sankoon muiden joukkoon.

•Itse peitän sangon kelmulla, suosittelen sitä.

•tässä vaiheessa siivoa keittiö ja keksi jotain tekemistä 24 tunniksi, jonka jälkeen sima on valmista pullotettavaksi. Tämän tietää siitä, että siman päällä on semmoista hentoa valkoista vaahtoa, joka on merkki käymisestä.

•pullotus. Pese pullot hyvin. Puhtaita pulloja ei tietenkään tarvitse pestä. Laita jokaisen pullon pohjalle 1/2tl sokeria ja 5 rusinaa. itse käytän 0.75 l viinipulloja,joten jos käytät eri kokoisia,sovella vähän (kuvassa tosin 0.50) . ämpärin pohjalle jäänyttä hiivasakkaa ei kannata työtää pulloon, se ei ole ruusuisen makoista, mutta ei kuitenkaan heti sitä pilaa,joten ei paniikkia. Sulje korkit löyhästi, ettei pulloista tule sirpalekranaatteja. 

Jääkaapissa sima käy valmiiksi noin 6 päivässa 

huoneenlämmössä noin 3 päivässä

tästä merkkinä on rusinoiden nouseminen pintaan. Jotkut rusinat nousevan ja laskevat pullossa miten haluavat, joten ihan tarkka mittari tämä ei ole. Toimi sitten kun kaikki rusinat ovat pinnassa. Tämän jälkeen voit nauttia hyvästä simasta. Kysy jos jäi kysyttävää :) kuitti.

 

Samankaltaisia reseptejä

Kommentit

Kaipaatko odotellessasi ruoan valmistumista jotain katsottavaa Telkusta? Täältä löydät etsimäsi: TV-ohjelmat tänään