Schepperlinge / Perunalätyt

Reseptiä katsottu 14 054 kertaa
3 annosta | Valmistusaika 30 - 60 min

Raaka-aineet

Ostoslistalle
5 dl maitoa
nokare hiivaa, mutta ilmankin selviää
hiukan sokeria
2 dl muusia
1-2 keitettyä perunaa
2 raakaa perunaa
2 kpl kananmunaa
vehnäjauhoja
suolaa maun ja terveyden mukaan
voita

Ohjeet

Reseptin pohjana on hesseniläinen (Saksan yksi liittotasavaltioista) perinneruoka. Olen pyrkinyt kunnioittamaan perinnettä, mutta muuttanut perinnereseptiä vastaamaan erilaisten perunatuotteiden hyödyntämistä, jotka ovat jääneet yli. Aina ei ole yhtä sorttia tarpeeksi, mutta kahdesta erilaisesta + raakaa perunaa saadaan taas vaihtelua ruokapöytään.

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita siihen hiiva sekä sokeri ja laita syrjään odottamaan. Hiiva ns. herää. Jos haluat, voit sekoittaa muusin jo joukkoon.

Raasta raakaa perunaa, laita se harsoliinaan ja siivilään, sekä kevyt paino päälle. Näin saat turhaa nestettä ja tärkkelystä pois. Itse käytin ns. jauhoista perunaa ja näin tärkkelyksen osuus on pienempi. Raasta keitetyt ja kuoritut perunat. 

Nyt lisää kaikki perunat taikinaan. Riko 2 kananmunaa erikseen ja tarkista tuoreus yksitellen ennen taikinaan lisäämistä. Sekoita hyvin.

Nyt lisää vehnäjauhoja sen verran, että saan paksuhkon taikinan. Nyt koko komeus jääkaappin 15-20 minuutiksi odottamaan. Annat näin vehnäjauhoille tilaisuuden turvota ja näin myös sakeuttaa taikinaa. 

Lisää suolaa maun ja terveyden mukaan.

Jos et haulua tarkistaa suolan määrää raakaversiosta, paista pieni koepala ja maista sitä.

Paistamiseen suositten kirkastettua voita. Tavallinenkin tietysti käy, mutta heraton voi ei räisky niin paljon ja ei pala niin herkästi.

Hiukan voita pannulle ja aika paksua taikinaa pannulle (melkein muhennosta) pitkulaisesti levittäen. Alkuperäinen muoto kun on sellainen. Taikinaa ei saa olla paksulti, mutta en myöskään liian ohuelti. Paistetaan keskilämmöllä hitaammin, että raaka peruna saadaan myös kypsäksi. 

Kun taikina on hyytynyt ja ulkoreuna näyttää hiukan väriä, irroita lettu pannusta ja anna hiukan liikkua. Tarkista paistopinnan väri ja kun se on kauniin ruskea, niin käännä. Paista toinenkin puoli valmiiksi.

Perinteisesti tämä tarjoillaan voin tai paistetun pekonimurun kanssa.

Ja kuten aina, respti on kirjoitettu ensisijaisesti perheeni, ystävieni ja tuttujeni käyttöön. Kiva tietysti, jos Kotikokkilaisille on hyötyä ja iloa reseptistä. Reseptissä on varmaan mitta- ja käsitepuutteita, mutta näin tämä toimii täällä, kun keitetään paljon käsituntumalla.

 


Kommentit

FutoMaki
Minulle ainakin maistui ihan voilla siveltynä

Superkokki

Kokeilunhaluisia reseptejä, jotka vaativat myös kokilta enemmän.