Sämpylät

Reseptiä katsottu 4 467 kertaa
9 annosta | Valmistusaika 2 - 3 h

Raaka-aineet

Ostoslistalle
450 g Runsasproteiinisia vehnäjauhoja
300 g Vettä
15 g Hiivaa
10 g Suolaa
5 g Öljyä

Ohjeet

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita mukaan öljy. Sekoita kuivat ainekset huolella. Sekoita neste kuiviin aineksiin.

Vaivaa taikinaa niin kauan, kunnes taikinaa venyttäessä siitä kuultaa valo läpi. Vaikka taikina aluksi tarttuu sormiin, älä lisää jauhoja vaan vaivaa, kunnes taikina alkaa irrota pöydästä ja sormista.

Laita taikina lepäämään öljyttyyn kippoon ja valele taikinan pinta ohuelti öljyllä, jottei se kuivu. Laita kipon päälle kostea pyyhe. Anna kohota n. tunti tai kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.

Kaada taikina leivontatasolle ja painele se kasaan ja taita se kolmin kerroin. Pyöritä takaisin palloksi ja laita takaisin kippoon lepäämään vielä 15 minuutiksi.

Jaa taikina sopivan kokosiin paloihin ja laivo haluamaasi muotoon. Laita esim. leivinpaperille kohoamaan ja peitä kostealla pyyhkeellä. Anna kohota n. tunti tai kunnes sämpylät ovat kohonneet kaksinkertaisiksi.

Esilämmitä uuni 250 asteeseen. Laita uuniin lämmitysvaiheessa syvä uunipelti ja normaali uunipelti. Kun sämpylät ovat kohonneet siirrä sämpylät kuumalle uunipellille ja laita uuniin. Samalla kun laitat sämpylät uuniin, kaada syvälle uunipellille 2dl vettä, jotta uuniin tulee höyryä. 10min päästä avaa luukku ja päästä höyry pois ja laske uunin lämpötila 200 asteeseen. Paista vielä 25min, kunnes pinta on kullanruskea.

Anna jäähtyä ritilällä. Säilytä paperipussissa tai pakasta tuoreena.

 

 


Kommentit